Actualiteit

Is BMW de grote verliezer van de Covid-19 crisis?

Geschreven door Stéphane Monsin | 24/08/2020

Volgens een studie van een Duitse universiteit heeft de coronacrisis niet dezelfde impact op alle autoconstructeurs, die een verscheiden lot ondergaan.

De universiteit Ferdinand Duddenhöffer onderzocht de financiële resultaten van het eerste semester van 2020 van alle autoconstructeurs om een analyse van hun toestand te maken. Uit deze studie blijkt dat BMW deze uitzonderlijke periode het moeilijkst heeft verteerd met een financieel verlies van gemiddeld 1.100 € per verkochte wagen. Dan volgen Mercedes en Audi (600 €) en Volkswagen (415 €).
Toch leden niet alle constructeurs zware verliezen, verre van. Zo maakte Porsche nog steeds een winst van 10.000 € per auto. Veel verder achterop komen Tesla (3.000 €) en PSA (707 €).
Met een vrijwel gelijkaardige daling van de verkoop (-29%) als Volkswagen (-28%), slaagde Toyota er toch in 533 € per verkocht voertuig te verdienen, terwijl zijn Duitse concurrent 600 € verloor. Een verschil dat te verklaren is door de uitzonderlijke rendabiliteit van het Japanse merk, dat op dit vlak een schoolvoorbeeld is.

Trefwoorden

Lees ook