Autosport

Dit is de nieuwe F1-bolide voor 2022 (+VIDEO)

Geschreven door Alain De Jong | 16/07/2021

De Formule 1 heeft zijn nieuw type racewagen onthuld die vanaf volgend seizoen aan de start van de GP’s zal verschijnen. Een gewijzigd concept moet inhalen vereenvoudigen en de races veel spannender maken.

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe F1-bolide is dat hij er veel strakker en sierlijker uitziet dan de wagens van dit jaar en de vorige seizoenen, die volgestouwd waren met allerlei kleine vleugeltjes en spoilertjes. Dat is niet zozeer ingegeven omwille van het fraaie design maar vooral door aerodynamische redenen.  De strakkere stroomlijn met een stevige voorvleugel, slankere pontons en een geprofileerde achtervleugel moet ervoor zorgen dat er minder hinderlijke turbulenties achter de wagen ontstaan. Deze zogenaamde ‘vuile lucht’ hindert namelijk de achtervolgers, omdat ze hun neerwaartse druk beperkt waardoor inhalen wordt bemoeilijkt. Met de nieuwe Formule 1 zou dit fenomeen bijna volledig verdwijnen waardoor we meer inhaalmanoeuvres en dus spannendere races te zien zullen krijgen.

Laagprofielbanden

F1 2022 car

Een andere belangrijke wijziging aan de F1-auto van 2022 zijn de banden. Pirelli zal nieuwe 18” rubbers met een lager profiel leveren, die er eveneens aantrekkelijker en sportiever uitzien, maar bovenal directioneler en consistenter zullen zijn. Pirelli zal nog steeds vijf types banden met een verschillende rubbersamenstellingen ontwikkelen, waarvan er voor elke grote prijs drie worden geselecteerd die de beste prestaties voor het type circuit verzekeren. Voor de aandrijving wordt nog steeds beroep gedaan op dezelfde hybride 1,6-liter V6-motor, op dat vlak verandert er dus niets.

2022 Formula 1 car

Uiteraard is de F1 die hier getoond is een studiemodel dat werd gebouwd volgens het nieuwe technische reglement en kunnen de teams weer hun eigen bolides ontwikkelen. Afwachten maar wat dat zal geven.

Foto’s: Formula 1

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's