Autosport

Einde Grote Prijs F1 van België in Spa-Francorchamps?

Organisator Liberty Media gaat voor een verdere mondialisering van de Formule 1 met nieuwe bestemmingen en de eliminatie van enkele klassiekers op de kalender van 2023. Ook boven de Belgische Grote Prijs in Spa-Francorchamps hangen zéér donkere wolken.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 20/06/2022 | Leestijd: 2 min

De Formule 1 wil duidelijk een nieuw tijdperk binnentreden. Dankzij de Netflix-serie ‘Formula 1: Drive to Survive’ werd interesse gewekt bij een breder publiek en daarop wil Organisator Liberty Media kapitaliseren om het kampioenschap een andere richting uit te sturen en de serie nog meer wereldwijd te profileren. Het klopt inderdaad dat de roots van de autosport en de Formule 1 in Europa liggen, waarbij de klassieke circuits als Silverstone, Monza, Monaco, Nürburgring of ons eigenste Spa-Francorchamps een iconische rol in de geschiedenis vervullen.

Maar nu dreigen die iconen plots op de schop te komen. Dat blijkt na een vergadering tussen de F1-teambazen en Liberty Media CEO Stefano Domenicali, die tijdens de Grote Prijs van Canada in Montreal plaatsvond. Daar zou beslist zijn dat er vanaf 2023 nog maximaal 24 races op de kalender staan en dat ze ook meer per regio gegroepeerd worden om overbodige verplaatsingen te beperken. Dat kan ook betekenen dat sommige races op een ander tijdstip dan gebruikelijk zullen worden verreden.

Advertentie – lees hieronder verder

Slechts 8 Europese races

Mauvaise nouvelle pour la Belgique : le calendrier de la F1 sera limité à 24 courses en 2023. 

Meer zorgen baart het feit dat er volgend seizoen nog slechts 8 Europese races voorzien zijn… Silverstone, Budapest, Spanje, Imola, Zandvoort en Monza hebben al een contract voor 2023 en zijn dus zeker van hun plaats op de kalender. Aangezien de Red Bull Ring in Oostenrijk eigendom is van de hoofdsponsor van het gelijknamige F1-team, mag die locatie ook al zo goed als zeker aangevinkt worden. En dan lijkt het moeilijk om het mondaine en iconische Monaco zomaar van de kalender te schrappen, ondanks het feit dat het circuit dit jaar veel kritiek te verduren kreeg.

Daarmee ziet er dus zeer slecht uit voor ons Spa-Francorchamps, dat bijna zo goed als zeker van de F1-kalender in 2023 dreigt te verdwijnen, misschien wel voorgoed. En dat ondanks het feit dat de Ardense omloop, die in 2021 zijn 100-jarig bestaan nog vierde, door de piloten enorm wordt geapprecieerd omwille van zijn natuurlijk en zeer snel tracé met verscheidene uiterst uitdagende bochten. Het enige lichtpunt kan zijn dat er toch nog sommige andere circuits kunnen wegvallen door organisatorische, politieke of gezondheidsproblemen (Covid…). Afwachten maar.

Mediabeelden Pirelli

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie