Autosport

F1-piloten worden misselijk in nieuwe bolides

De nieuwe generatie F1-wagens heeft een aangepaste stroomlijn, maar die heeft last van ‘porpoising’, een pompeffect op de rechtelijn dat de bolides moeilijk bestuurbaar én de piloten misselijk maakt. Hoe is dat te verklaren?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 04/03/2022 | Leestijd: 2 min

De nieuwe F1-bolides die in 2022 aan de start komen hebben een gewijzigde stroomlijn die de wagens moet toelaten dichter achter elkaar te rijden zonder dat ze daarbij te veel gehinderd worden door turbulenties. Voortaan levert de bodemplaat meer ‘grondeffect’ om het geringere effect van de rijwind op het koetswerk te compenseren. Maar daar scheelt nog iets mee, zoals duidelijk werd tijdens de testritten in Barcelona waar de nieuwe F1-bolides soms over de baan hobbelden als dronken konijnen.

Zoals in onderstaande video te zien is, lijkt het alsof de piloten met schuddende helm over een golfplaat rijden, terwijl de baan in Barcelona zo glad is een als biljartlaken. Wat is er dan aan de hand?

Advertentie – lees hieronder verder

Verstoord grondeffect

Les pilotes sont malades dans les nouvelles F1

Wel, de geprofileerde bodemplaat van de Formule 1’s geleidt de luchtstroom onder de auto, zodat die via een venturi-effect de auto als het ware tegen de grond zuigt. Dit ‘grondeffect’ werkt als een omgekeerde vleugel van een vliegtuig, waar een ‘lifteffect’ wordt bekomen om het toestel in de lucht te krijgen.

Blijkbaar is dit grondeffect te groot bij de nieuwe F1-wagens, waardoor de auto te dicht bij de grond wordt gezogen en het effect plots verdwijnt en daarna terug opduikt eens de bolide weer voldoende bodemvrijheid krijgt. Deze oscillerende beweging veroorzaakt dus dit hinderlijke ‘pompeffect’ of ‘porpoising’ in het Engels.

Les pilotes sont malades dans les nouvelles F1

Dit is uiteraard zeer oncomfortabel voor de rijders en misschien zelfs gevaarlijk om de controle te behouden op de rechte lijnen waar toch vaak snelheden van meer dan 300 km/u worden bereikt. Vandaar dat de F1-teams druk werken aan een oplossing om steeds voldoende grondspeling te behouden door een wijziging aan de stroomlijn en de afstelling van de dempers. Intussen zouden al verschillende F1-piloten last hebben van ‘wagenziekte’ terwijl ze nochtans zelf achter het stuur zitten.

Bumpy road to the top for Charles Leclerc! 🤕#F1 pic.twitter.com/Z6a5e6d3bo

— Formula 1 (@F1) February 24, 2022

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie