Autosport

Je auto verzekeren voor gebruik op circuit?

Wie een snelle sportieve wagen bezit wil die graag al eens de sporen geven tijdens een trackday. Leuk, maar dekt de autoverzekering dat spelevaren op een circuit wel?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 14 nov. 2021 | Leestijd: 4 min

Iedereen die een auto in België inschrijft moet verplicht in het bezit zijn van een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voor dit voertuig. Deze ‘gewone’ verzekering dekt de schade die de bestuurder veroorzaakt aan derden. Bijvoorbeeld als je betrokkenen bent bij een ongeval en je hierbij in fout bent. Dan zal jouw BA autoverzekering de schade aan de tegenpartij vergoeden.

In dit geval is de schade aan je eigen voertuig voor je eigen rekening, omdat je schuldig was aan dit ongeval. De eigen schade kan je wel dekken via een omnium verzekering, bovenop de verplichte BA autoverzekering. De prijs daarvan zal ook afhangen van de waarde van het voertuig en de franchise of vrijstelling – het eigen aandeel in de schade dat je steeds zal moeten betalen – die je verkiest.

Advertentie – lees hieronder verder

Niet gedekt op een circuit 

assurance sur circuit

Nu zijn er telkens voorwaarden aan verbonden die je in het verzekeringscontract terugvindt. Te risicovolle activiteiten zal de verzekeraar uitsluiten en dus niet dekken. In de meeste gevallen geldt dat ook voor rijden op een circuit en zeker in competitieverband. Zo vinden we in de algemene voorwaarden van een omnium autoverzekeringscontract: “Niet verzekerd zijn de schadegevallen die zich voordoen tijdens trainingen of oefeningen met het oog op competities, wedstrijden en rally’s en de schadegevallen die zich voordoen op een circuit”.

Om tot de eerste vraag terug te komen: is je auto verzekerd op een circuit? Het antwoord is NEEN! Althans niet met de gebruikelijke autoverzekeringen, BA en omnium, die schadegevallen op een circuit uitdrukkelijk uitsluiten. Je mag uiteraard met je wagen op een omloop gaan scheuren, maar dan op je eigen risico. Voor de mogelijke schade die je auto hierbij oploopt, zal deze autoverzekering niet tussenkomen. Potje breken, is dus potje betalen!

Specifieke verzekering aangewezen

assurance sur circuit

Er bestaan wel specifieke verzekeringen voor competities of trackdays, die je voor specifieke evenementen of dagen kan nemen. Hiervoor moet je je wenden tot gespecialiseerde verzekeraars die aangepaste verzekeringsformules aanbieden. Aangezien het risico bij rijden op een circuit veel hoger ligt, zal ook de premie vrij hoog uitvallen, net als de franchise. Toch is dit een aanrader voor wie met een dure sportwagen op een circuit gaat spelevaren. Iedereen voelt zich op dat moment immers de beste piloot ter wereld… tot het misgaat…

Een speciaal geval is de Nordschleife van de Nürburgring, die als openbare tolweg is aangeduid. Dat betekent echter niet de gewone autoverzekeringen de schade aan je auto na een crash in de ‘Groene Hel’ sowieso zullen dekken.

Je kan wel pogen op je ongevalsaangifteformulier ‘Hatzenbachstrasse in Nürburg’ als locatie in te vullen, maar de verzekeraar kan steeds hogervermelde clausule inroepen die ‘oefeningen op een circuit’ verbiedt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon