Autosport

Maakt op circuit rijden gelukkiger dan sporten?

Het is algemeen geweten dat sporten je gelukkiger maakt. Dat komt omdat er tijdens zo’n sessie flinke lichaamsbeweging dopamine, serotonine en endorfine vrijkomt, het zogenaamde gelukshormoon. Nu moet uit een studie blijken dat deze stoffen nog meer worden aangemaakt tijdens een trackday, de hippe benaming voor een ‘dagje’ scheuren op circuit.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 10 aug. 2022 | Leestijd: 3 min

“We weten allemaal dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor een individu. Niet alleen voor het fysieke welzijn, maar ook voor de emotionele toestand van die persoon,” aldus Dr. Dale Esliger, docent aan de Loughborough University in het Verenigd Koninkrijk, die het experiment leidde. “Over de effecten van autorijden op de gemoedstoestand, specifieker op een racecircuit, is niet zo veel bekend.”

Onderzoeken dan maar

Trackday Abarth

Advertentie – lees hieronder verder

Esliger ging aan de slag met Abarth, het Italiaanse automerk dat de sportieve tak van Fiat belichaamt. Het team voorzag apparatuur om gezichtsuitdrukkingen te analyseren en de deelnemers kregen een medisch polshorloge om de hartslag te meten. Ook werd hen na elke sessie – van zowel fitnessen als rijden – gevraagd om een vragenlijst in te vullen met betrekking op hun stemming.

Wat blijkt?

Trackday test

De deelnemers waren gemiddeld 59% gelukkiger na een ritje op circuit (in een Abarth dus) dan na een workout. In vergelijking met de eerst aangehaalde ervaring werd het humeur van de participanten 4% minder positief bevonden na een training met gewichten, 20% minder na een gemixte training (zowel gewichtheffen als cardio) en maar liefst 116% minder na cardio.

Minstens even opvallend is dat mensen blijkbaar niet eens zelf achter het stuur moeten zitten om hun geluksgevoel naar een hoger niveau te tillen. Wie op de passagiersstoel naast een professionele piloot plaatsneemt, zou immers ook 77% gelukkiger worden dan wie aan cardio- en weerstandstraining doet.

“De (voorlopige) gegevens wijzen erop op circuit (mee)rijden en fitnessen allebei goed zijn voor het emotionele welzijn, maar dat de eerste activiteit met een grote voorsprong een gelukzaliger gevoel teweegbrengt”, aldus Dr. Dale Esliger.

Abarth

“Onze producten zijn niet alleen ontworpen om bestuurders op de openbare weg op te winden, maar het zijn ook perfecte auto’s voor circuitdagen. We wisten altijd al dat onze modellen vreugde brengen aan de bestuurder en diens passagiers, maar nu wordt deze kennis (voorlopig) ondersteund door gegevens van een van ‘s werelds toonaangevende sportwetenschappelijke universiteiten”, voegt Greg Taylor, algemeen directeur van Fiat en Abarth in het Verenigd Koninkrijk, eraan toe.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon