Autosport

Mercedes in beroep tegen de FIA? “Verstappen won onterecht”

De laatste Grote Prijs Formule 1 van 2021 was een race vol controverse. Tot de grote frustratie van fans van Mercedes en Lewis Hamilton ging Max Verstappen van Red Bull op het nippertje met de overwinning in Abu Dhabi aan de haal, met als gevolg dat de Belgische Nederlander voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen F1 is geworden.

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/12/2021

Eergisteren lieten we spraakmakende beelden zien van Toto Wolff, de Mercedes-teambaas die het aan de stok kreeg met de racecommissaris om vervolgens zijn verdriet weg te feesten. Dezelfde dag gingen we wat uitgebreider in over Max Verstappen, om het vandaag over ‘s mans inkomen (en dat van Hamilton) te hebben. Voor ‘Mad Max‘ was de domme crash van Nicholas Latifi (Williams) van afgelopen zondag in elk geval een geschenk uit de hemel. De woorden ‘Safety Car‘ en ‘banden’ willen ze bij Mercedes niet meer horen vallen, laat dat duidelijk zijn.

Advocaten in de strijd

De strijd om de wereldtitel is gestreden, zou je denken, maar dat klopt niet helemaal. Hoewel de FIA zondag verschillende klachten van Mercedes verwierp, is het Duitse team niet van plan om zich erbij neer te leggen. Zo kregen we vandaag te horen dat er bij twee gespecialiseerde advocaten (Duncan Bagshaw en Nicholas Bamber) werd aangeklopt om beroep aan te tekenen tegen de beslissingen van de FIA, die er volgens Mercedes toe hebben geleid dat Max Verstappen en niet Lewis Hamilton als eerste over de streep kwam (en waardoor de Brit de grootste trofee aan zij neus voorbij zag gaan). Mercedes heeft weliswaar de constructeurstitel binnengehaald, maar dat is slechts een schrale troost.

Advertentie

Abu Dhabi F1 2021

Als we RMC Sport mogen geloven, zijn de advocaten zeker van hun stuk. De FIA heeft volgens hen “een interpretatiefout gemaakt die moeilijk te rechtvaardigen is”. Mercedes weet natuurlijk ook wel dat Michael Masi, de wedstrijdleider, eerder in het seizoen het tegenovergestelde principe had toegepast (tijdens de GP van Duitsland).

Kortom, de overwinning van Verstappen zou wel eens ongedaan gemaakt kunnen worden. Mercedes heeft tot donderdagavond, de dag van de officiële ‘bekroning’ van de Nederlander met Limburgse roots, de tijd om formeel beroep aan te tekenen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook