Autosport

Officieel: Audi en Porsche in de Formule 1

De geruchten deden al langer de ronde, maar nu is het officieel: de Volkswagen-merken Audi en Porsche maken in 2026 hun debuut in de Formule 1. Wellicht in een eerste fase als motorenleverancier, alvorens volledig onder eigen vlag te gaan racen, volgens VW CEO Herbert Diess.

Geschreven door Alain De Jong | 03/05/2022

Maandag 2 mei 2022 maakte VW CEO Herbert Diess officieel bekend dat de twee merken van de autogroep – Audi en Porsche – vanaf 2026 zullen deelnemen aan het wereldkampioenschap Formule 1. Daarover werden al langer speculaties gevoerd, maar nu zijn de plannen eindelijk concreet.

De datum 2026 is daarbij geen toeval, aangezien de Formule 1 dat seizoen een nieuwe motorenreglementering invoert waarbij de elektrificatie een belangrijkere rol gaat spelen. En laat dit nu net de technologie zijn waarop beide merken sterk inzetten en waarvan ze ook over de nodige expertise beschikken.

Advertentie

Porsche met Red Bull, Audi met McLaren

Porsche rejoint Red Bull et Audi rejoint McLaren

Veel meer details zijn er nog niet bekend. Wel liet Diess zich al ontvallen dat de plannen bij Porsche al veel concreter zouden zijn. Wellicht door de recente ervaringen in de uithoudingsraces, waar eveneens met hybride bolides wordt gereden. De verwachtingen zijn dat Porsche Red Bull Racing, het F1-team van wereldkampioen Max Verstappen, van motoren zal voorzien. 

Porsche rejoint Red Bull et Audi rejoint McLaren

Audi zou zich dan weer richten op McLaren, met de mogelijkheid ook het volledige team én de sportwagenafdeling op te kopen. Volgens Reuters zou Audi bereid zijn zo’n 500 miljoen euro neer te tellen voor de Britse constructeur, die de portfolio van de Volkswagen Groep nog completer en prestigieuzer zou kunnen maken.

Op langere termijn behoort ook een overname van Red Bull door Porsche tot de mogelijkheden, zodat het automerk uit Stuttgart volledig onder eigen wimpel de wereldtitel Formule 1, de heilige graal in de autosport, zou kunnen behalen. Wordt vervolgd.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook