Autosport

Racenostalgie: achteruitracen en caravanracen

In de jaren 80 waren in Nederland enkele zeer ongewone racedisciplines zeer populair: achteruitracen en caravanracen. Dit spektakel was toen zelfs te zien op de televisie, vandaar dat er leuke beelden van bestaan die je nog steeds op Youtube kan bekijken.

Geschreven door Alain De Jong  | 12/01/2022

Het concept van deze races kaderde in een zeer populair Nederlands televisieprogramma uit de jaren 80 genaamd ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Daarin legden de deelnemers in verschillende manches een parcours af met eigengemaakte, vaak zeer originele vervoermiddelen.

Voor het deel ‘Te land’ bedacht men ook een ‘achteruitrace’ waar Holland’s automobieltrots de DAF zeer goed uit de verf kwam. Dat autootje had namelijk een Variomatic CVT-transmissie en kon dus nagenoeg even snel achteruit als vooruit rijden. Uiteraard gaf dit het nodige spektakel op het circuit van Zandvoort en het rallycrosscircuit van Valkenswaard waar de races meestal plaatsvonden.

Des courses de caravanes en marche arrière. Mais encore ?

Na het grote succes van de achteruitraces werd het programma uitgebreid met … caravanraces. Hoe kon het ook anders bij onze noorderburen. Ook die wedstrijden zorgden voor het nodige spektakel, want het was hierin niet nodig om met een intacte ‘sleurhut’ aan de finish te komen. Meestal werd het dus een grote vernielingsrace, tot groot jolijt van het publiek en de televisiekijkers die er hartelijk van genoten.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's