Airco in de auto: 5 fouten die je niet mag maken

Met dit warme weer is een airco in de auto hebben geen overbodige luxe. Wist je bijvoorbeeld dat je als bestuurder ongeveer 20% trager reageert als het 35 °C is dan wanneer de thermometer 25 °C aanwijst? Hier zijn alvast 5 fouten die je niet mag maken bij het gebruik van airconditioning…

Airco in de auto: 5 fouten die je niet mag maken

1. De airco meteen op 100%

Je doet er beter aan om eerst alle ramen te laten zakken (en weg te rijden) zodat de temperatuur binnenin op een natuurlijke manier zakt.

 

2. De interne recirculatie ingeschakeld laten

De interne luchtrecirculatie inschakelen, zal het interieur van je wagen sneller doen afkoelen maar dit systeem ingeschakeld laten, is in geen geval een aanrader. Laat zeker buitenlucht binnen, ook om de luchtstroom beter verdeeld te krijgen.

 

3. De luchtmonden slecht richten

Richt de luchtmonden waar de airco uit ontsnapt naar boven en dus niet naar je gezicht (of dat van je passagier). Op die manier zorg je ervoor dat koude lucht overal gelijkmatig circuleert.

 

4. Het onderhoud verwaarlozen

Je auto heeft op tijd en stond onderhoud nodig en dat geldt ook voor je airco. De koelvloeistof verversen, filters vervangen… dit allemaal om een verkeerde werking tegen te gaan en schimmels te voorkomen.

 

5. De airco enkel gebruiken als het al heet is

Er wordt aangeraden om je airco ook ‘s morgens vroeg, nog voor het echt warm is, in te schakelen. Zo voorkom je dat de ramen beslaan.