Met meer dan 25 jaar ervaring op de teller in de autojournalistiek kan je Piet Andries parkeren bij de ervaren rotten. Als freelancer schrijft hij voor verschillende media met een bijzondere interesse voor economische hangijzers en technologische ontwikkeling in de auto-industrie. Als je hem vraagt - zoals dat gaat - wat de beste auto is die hij ooit heeft gereden zal hij zeggen dat die vraag niet te beantwoorden is omdat functie de auto bepaalt, zoals kleren de man. Zijn kennis combineert hij met een neus voor taal en een scherpe blik. In het dagelijkse leven rijdt hij elektrisch - mee met zijn tijd.

Piet Andries
Autojournalist
Artikelen geschreven door Piet Andries
De discussie en de wrevel woeden al enige tijd. Draagt de wildgroei aan trajectcontroles echt bij aan veiliger verkeer, of is het eerder een slinkse manier om geld naar de overheidskassa te laten vloeien? In Vlaanderen hakt minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) de knoop door en schrapt het gros van de geplande trajectcontroles. Waar komen ze nog wel?
De Belgische markt voor tweedehandswagens blijft groeien, maar die boost is vooral te danken aan een opvallend verschijnsel: het aandeel van stokoude occasies stijgt sneller dan ooit. “Een nefast verschijnsel voor de vergroening en uitstootreductie,” waarschuwt mobiliteitsfederatie Traxio.
Als onderdeel van de facelift van de 911, pakt Porsche uit met drie nieuwe vierwielaangedreven varianten: de Carrera 4S, Carrera 4S Cabriolet en de Targa 4S. Wie de natte Waalse Ardennen vaak combineert met haastige ritten over de droge Autobahn, heeft weer wat meer keuze.
Wie denkt dat elektrische wagens alleen goed zijn voor het milieu, mag daar gerust nog een voordeel aan toevoegen: ze zijn ook flink stiller dan klassieke auto’s op diesel of benzine. “In het stadsverkeer kan het verschil oplopen tot een halvering van het lawaai,” stelde een team van Zwitserse onderzoekers vast.
De Belg heeft niet alleen een baksteen in zijn maag, maar ook een salariswagen onder zijn achterwerk. Het Federaal Planbureau rekende voor dat de gunstregeling voor deze auto’s een grotere miljardenput oplevert dan eerst gedacht. De discussie over het nut van salariswagens laait weer op, maar er is ook een goede kant aan de zaak.
Dat België een vrijhaven is voor bedrijfswagens, wordt in de politiek al eens aan de schandpaal genageld. Maar als bazooka voor de inperking van de CO₂-uitstoot – toch geen onbelangrijk doel – schiet het allerminst met losse flodders. Zoveel becijferde hr-bedrijf Acerta, dat een opvallende kentering waarneemt.
Een nieuw rapport van het verkeersinstituut Vias legt genadeloos bloot wat vaak wordt gevreesd, maar zelden wordt toegegeven. De gemiddelde Belg is veel te laks als het gaat om de combinatie van alcohol en rijden. Binnen Europa behoort hij tot de slechtste leerlingen van de klas en Brussel spant de kroon.
Stennis schoppen in de luxeklasse? Dat lukte de vorige DS 9 maar ondermaats. Dus gooit DS het met zijn nieuw vlaggenschip, N°8, over een compleet andere boeg: een uitgesproken cross-overlook, een volledig elektrische aandrijving én een vleugje presidentiële allure. Veranderde niet: de ambitie om de Duitsers het vuur aan de schenen te leggen. Maar de zwoele naam alleen zal het niet trekken …
Met een verkoop van 253 stuks sinds het begin van dit jaar kunnen we nog niet schrijven dat het in ons land storm loopt voor de SUV’s van Omoda en Jaecoo. Maar daar kan straks verandering in komen. Met extra modellen, jawel, maar ook omdat de Chinezen Darren Tu als grote man naar de Belux hebben gezonden. Dat is de manager die in de Spaanse hitlijsten – toegegeven, een prijsgevoelige markt - Omoda boven gevestigde merken als Land Rover en Alfa Romeo tilde. Kan hij dat succes bij ons herhalen? Een gesprek.
Ze noemen zichzelf rijhulpsystemen, maar veel gebruikers van Coyote en Waze vinden er een betrouwbare tool in om gewaarschuwd te worden voor radars en flitspalen. Wat lijkt op een handige manier om boetes te ontlopen, draait in de realiteit helemaal anders uit. Onderzoek wijst erop dat flitsappers juist vaker tegen de lamp lopen.
Stouw je deze zomer de wagen vol met bagage en vakantiesouvenirs? Trek je met je gezin richting de bergen of wordt het eerder de zon aan de Middellandse Zee? Dan loont het zeker de moeite om je vooraf goed te informeren. Verschillende populaire vakantielanden pakken vanaf 2025 uit met strengere verkeersregels — en wie onvoorbereid vertrekt, riskeert stevige boetes.
Tesla gaat helemaal onderuit in Europa. Toch is er één markt waar het merk bijzonder goed scoort, ondanks de politieke strapatsen van grote baas Elon Musk. Nog opvallender is dat dat land zelfs een toonbeeld van ethiek en een absolute wereldspeler in elektrische mobiliteit is. Wat is er dan aan de hand?
Met de S5 EV probeert MG het succesrecept van de populaire MG ZS EV in een moderner, efficiënter jasje te steken. Deze volledig elektrische SUV is ontworpen voor automobilisten die op zoek zijn naar een betrouwbaar, betaalbaar elektrisch alternatief – en voor wie mobiliteit vooral een praktische aangelegenheid is.
Tien jaar na datum ruikt het schandaal nog altijd. Dieselgate – de moeder van alle milieufraudes in de autosector – is misschien niet meer dagelijks voorpaginanieuws, maar wie dacht dat het stof ondertussen wel neergedaald was, hapt best nog eens naar adem - maar niet te diep. Een nieuwe Europese studie berekende hoeveel vroegtijdig dodelijke slachtoffers de sjoemelsoftware maakte die miljoenen dieselwagens groener moest doen lijken dan ze waren.
De elektrische revolutie in de autosector lokt overal pioniers, aangetrokken door het vooruitzicht van duurzame mobiliteit en nieuwe marktkansen. Maar de realiteit is vaak meedogenloos. Dat ondervond ook Addax Motors, de laatste Belgische fabrikant van elektrische voertuigen. Het doek is gevallen.
De Europese automerken wijzen graag naar de politiek als zondebok voor dure auto’s. Teveel regelgeving en te hoge eisen drijven de kosten op. Maar een Franse studie toont aan dat de merken zelf een veel groter verantwoordelijkheid dragen voor de prijsstijgingen dan ze willen toegeven.