Met meer dan 25 jaar ervaring op de teller in de autojournalistiek kan je Piet Andries parkeren bij de ervaren rotten. Als freelancer schrijft hij voor verschillende media met een bijzondere interesse voor economische hangijzers en technologische ontwikkeling in de auto-industrie. Als je hem vraagt - zoals dat gaat - wat de beste auto is die hij ooit heeft gereden zal hij zeggen dat die vraag niet te beantwoorden is omdat functie de auto bepaalt, zoals kleren de man. Zijn kennis combineert hij met een neus voor taal en een scherpe blik. In het dagelijkse leven rijdt hij elektrisch - mee met zijn tijd.

Piet Andries
Autojournalist
Artikelen geschreven door Piet Andries
Een Ferrari, Porsche of Bentley: voor velen blijft het een jongensdroom op vier wielen. Maar hoe is het écht om zo’n luxewagen te bezitten? Wat drijft mensen die het zich kunnen permitteren – en wat verwachten ze van hun investering? Een internationale bevraging van McKinsey opent de motorkap van de luxewereld. En jawel, ook voor multimiljonairs blijkt een luxeauto niet alleen maar zorgeloos plezier.
Brussel en Beijing voeren gesprekken over een mogelijke regeling die de spanningen rond Chinese elektrische wagens moet temperen. In plaats van de bestaande douanetarieven wordt nu gedacht aan het alternatief van minimumprijzen. Hoe reageert de auto-industrie op dit voorstel?
Om het te schoppen van idee tot productie én succes in de showroom, zijn in de autosector sloten geld nodig. Veel EV-startups halen de eindstreep dan ook niet. Maar er zijn uitzonderingen. Volgens een Brits onderzoek maken er voorlopig maar vier elektrische automerken winst — sommige voorspelbaar, andere verrassend.
Kartelvorming is nog niet weg uit de automobielindustrie ondanks de zware straffen die ermee gemoeid gaan. In het jongste geval van illegale afspraken reikt de Europese Commissie een monsterboete uit aan vijftien automerken. Maar de klokkenluider ontsnapt aan zijn straf.
Sinds Carlos Ghosn als beschermheer van de alliantie is weggevallen, is het water tussen Renault en partner Nissan nogal diep geworden. Maar een nieuw huwelijkscontract tussen beide partners probeert een brug te slaan omdat het met de fusiegesprekken van Nissan niet wil lukken. Wat staat daarin?
De EX30 scoort in de verkooptabellen en vorig jaar boekte Volvo nog een flinke winst. Maar voor de Chinese eigenaars volstaat dat niet. Met onmiddellijke ingang hebben ze de grote baas Jim Rowan de laan uitgestuurd na amper drie jaar dienst. Wat speelde er achter de schermen?
De Chinese auto-industrie staat bekend om de onklopbare snelheid waarmee het auto’s ontwikkelt, produceert en weer facelift. Om de kadans bij te benen, zetten de Duitsers nu metaalprinters in die hun kansen weer kunnen vergroten. En dat zowel voor klassieke als voor elektrische auto's.
Elke maandag brengt een redacteur van Gocar.be je de edito van de week, met een nieuwe kijk op de sector. Vandaag: BMW. De Duitse auto-industrie bloedt, en dat laat diepe krassen achter op de kroonjuwelen in de sector. Toch is het opvallend hoe BMW beter standhoudt dan zijn directe rivalen. Wat is het geheim?
Een oplettend oog zal het niet zijn ontgaan. Wie nieuwe autobanden koopt, krijgt er gratis een stel snorharen bij. Kleine rubberen haartjes die uit het rubber steken. Maar wat doen die dingen daar?En belangrijker: moet je ze eruit trekken, laten zitten of ermee pronken tegenover je vrienden?
De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om autofabrikanten wat ademruimte te geven. Ze krijgen een tijdelijke vrijstelling van de omstreden importtarieven van 25 procent voor voertuigen uit Canada en Mexico. Schuilt hierin ook wat hoop voor de Europese autobouwers?
Omdat er te weinig klanten voor het elektrische EQ-gamma kiezen, en de Chinezen meer en meer de voorkeur geven aan hun lokale merken, grijpt Mercedes terug naar een beproefd recept. Het gaat niet alleen de achtcilinder opnieuw tegen het licht houden, maar ook als enige Duitse merk de twaalfcilinder in zijn gamma overeind houden.