Mobiliteit
Wordt de druk op Vlaanderen groter om een kilometerheffing in te voeren? Daar lijkt het wel op, als we een nieuwe studie mogen geloven. Die voorspelt namelijk 3,4 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten voor de Vlaamse regering met zo’n systeem. Dat is dus een pak meer dan de opbrengst van het wegenvignet dat momenteel met Wallonië besproken wordt.
Moeten we er stilaan van uitgaan dat China de rest van de wereld de regels zal opleggen op autogebied? Het lijkt er steeds meer op. Net nadat het land regels heeft ingevoerd voor batterijveiligheid, volgt nu een nieuwe maatregel die het kader voor autonoom rijden hertekent. Dit zal Tesla zeker niet bevallen.
Zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw? Er blijft geen spaander over van de zegswijze, als we de bevindingen van VIAS, het Instituut voor Verkeersveiligheid mogen geloven. Uit de jongste data blijkt nog maar eens dat in maar 20% van de dodelijke ongevallen vrouwen betrokken zijn.
De tijden dat Belgische automobilisten ongestraft hun weg kunnen gaan in het buitenland, liggen definitief achter ons. Je houdt er maar beter rekening mee dat met de ingang van de februarimaand de verkeersboetes flink gestegen zijn in dit buurland. Sommige zijn zelfs dubbel zo duur dan in België.
Bijna acht maanden na de verkiezingen is België eindelijk rond met een akkoord voor de federale regering: de Arizona-coalitie. En één ding is zeker: er komen veranderingen op het gebied van mobiliteit. De nieuwe regering schudt de boel flink op, met onder meer een uitgebreidere aftrekbaarheid voor hybride voertuigen. Ook het mobiliteitsbudget en strengere straffen voor zware verkeersovertredingen worden aangepakt.