In Lochristi heeft het gemeentebestuur een nieuwe wegmarkering aangebracht op het kruispunt van twee straten. Bedoeling: de veiligheid verhogen. Alleen is dat compleet mislukt, want zowel automobilisten als fietsers begrijpen er niets van. Resultaat: het kruispunt is nu nog gevaarlijker dan voordien.
Mobiliteit
Een nieuw rapport van het verkeersinstituut Vias legt genadeloos bloot wat vaak wordt gevreesd, maar zelden wordt toegegeven. De gemiddelde Belg is veel te laks als het gaat om de combinatie van alcohol en rijden. Binnen Europa behoort hij tot de slechtste leerlingen van de klas en Brussel spant de kroon.
Slecht nieuws: vanaf juli 2025 gaan de parkeertarieven in de stad Brussel bijna verdubbelen. Officieel heet het een tariefharmonisatie, maar zowel handelaars als buurtbewoners reageren misnoegd. Het contrast met andere Belgische steden is opvallend: daar gebeurt net het omgekeerde.
“Elke Tesla zal zelfstandig rijden”: dat verkondigt Tesla-CEO Elon Musk al bijna tien jaar. Sinds 2016 volgden de aankondigingen elkaar op, maar echt tastbare resultaten bleven uit. De FSD bestaat wel degelijk, maar is nog lang niet af. Dit is waarom zelfrijdende wagens nog niet voor morgen zijn, en zeker niet bij Tesla.
Ondanks een dubbele controle glippen sommige gepersonaliseerde nummerplaten met dubbelzinnige of ronduit schokkende verwijzingen nog altijd door de mazen van het net. Dat bleek onlangs nog in Brussel, waar automobilisten de plaat ‘7 OKTOBR’ opmerkten. Het huidige systeem botst duidelijk op zijn limieten. Zijn nieuwe technologieën nodig om zulke ontsporingen te vermijden?
Belgische automobilisten die door Frankrijk reizen, staan er niet altijd bij stil, maar overal in het land vind je lage-emissiezones (LEZ). In 2025 komen daar dertig nieuwe steden bij, waardoor een milieuvignet voor buitenlanders bijna verplicht wordt. In dit artikel lees je over welke steden het gaat en hoe je het Crit’Air-vignet aanvraagt.
Wordt de druk op Vlaanderen groter om een kilometerheffing in te voeren? Daar lijkt het wel op, als we een nieuwe studie mogen geloven. Die voorspelt namelijk 3,4 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten voor de Vlaamse regering met zo’n systeem. Dat is dus een pak meer dan de opbrengst van het wegenvignet dat momenteel met Wallonië besproken wordt.
Moeten we er stilaan van uitgaan dat China de rest van de wereld de regels zal opleggen op autogebied? Het lijkt er steeds meer op. Net nadat het land regels heeft ingevoerd voor batterijveiligheid, volgt nu een nieuwe maatregel die het kader voor autonoom rijden hertekent. Dit zal Tesla zeker niet bevallen.