De sportieve sensaties waar autoliefhebbers op kicken vertalen naar het elektrische tijdperk: dat is voor veel autobouwers een uitdaging. Hyundai probeert het met de Ioniq 5 N, en nu ook met de Ioniq 6 N. Deze nieuwe sportversie bouwt voort op dezelfde 800V-architectuur als de standaard Ioniq 6, maar tilt de prestaties én rijbeleving naar een hoger niveau.
Elektrisch
De discussie over de CO₂-uitstoot van elektrische auto’s blijft actueel. Tal van studies toonden al aan dat een elektrische auto een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan een verbrandingsmodel. Een nieuwe analyse bevestigt dat nogmaals: over de volledige levensduur zou een elektrische auto tot 78% minder CO₂ uitstoten dan een vergelijkbaar model met verbrandingsmotor. Het verschil wordt dus steeds groter. En daar is een goede reden voor.
Met de EXP 15 toont Bentley voor het eerst hoe zijn elektrische toekomst eruit kan zien. De concept car, voorgesteld in het gloednieuwe designcentrum in Crewe, is geen nostalgische vingeroefening, maar de voorbode van een nieuwe designrichting en Bentley’s eerste volledig elektrische productieauto, gepland voor 2026.
Het idee alleen al om met je auto in het water belanden, bezorgt velen een paniekaanval. Maar wat als je met een elektrische wagen en zijn hoogspanningsbatterij kopje-onder gaat? Loop je dan het risico geëlektrocuteerd te worden? Een Duitse automobielclub zocht het uit. En de resultaten verrassen.
Het batterijwisselsysteem van Nio, dat ooit werd geprezen als een revolutionaire manier van elektrisch laden, wordt vandaag op grote schaal misbruikt. Dat brengt het financiële voortbestaan van het model in gevaar, net nu het naar Europa komt. Is dit verhaal nu al voorbij?
Na de succesvolle lancering van de EV3 zet Kia nu een volgende stap met de EV5, een nieuwe elektrische SUV in het populaire C-segment. Internationaal is het model al sinds 2023 leverbaar, maar tegen het einde van dit jaar komt hij ook naar Europa als elektrisch broertje van de Sportage, en als rechtstreekse concurrent voor de Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq en Tesla Model Y.
Wie een bedrijfswagen krijgt van zijn werkgever, rijdt daar doorgaans vier jaar mee. Leasingmaatschappij Ayvens wil die termijn verlengen naar zes jaar, toch voor de elektrische modellen. Interessanter voor het milieu én de portemonnee, klinkt het. De werkelijke reden ligt elders: er is momenteel te weinig vraag naar tweedehands EV’s.
Een directe acceleratie, totale stilte en hoogstaand comfort: elektrische auto’s worden geprezen om hun rust en kracht. Het summum? Niet voor elke passagier, want sommigen klagen over misselijkheid in zulke wagens. Waarom? De wetenschap geeft een verklaring, gebaseerd op neurologische inzichten.
In de energietransitie en digitalisering spelen zeldzame aardmetalen een sleutelrol, vooral in elektronische toestellen en elektrische auto’s. Vandaag heeft China een monopolie op deze grondstoffen. Maar dat zou kunnen veranderen. De MR heeft namelijk het idee gelanceerd om de mijnbouw in België nieuw leven in te blazen, specifiek om zeldzame aardmetalen te ontginnen en strategisch onafhankelijker te worden. Maar is dat wel realistisch.
Wie denkt dat elektrische wagens alleen goed zijn voor het milieu, mag daar gerust nog een voordeel aan toevoegen: ze zijn ook flink stiller dan klassieke auto’s op diesel of benzine. “In het stadsverkeer kan het verschil oplopen tot een halvering van het lawaai,” stelde een team van Zwitserse onderzoekers vast.