Het idee alleen al om met je auto in het water belanden, bezorgt velen een paniekaanval. Maar wat als je met een elektrische wagen en zijn hoogspanningsbatterij kopje-onder gaat? Loop je dan het risico geëlektrocuteerd te worden? Een Duitse automobielclub zocht het uit. En de resultaten verrassen.
Buzz
Wie denkt dat elektrische wagens alleen goed zijn voor het milieu, mag daar gerust nog een voordeel aan toevoegen: ze zijn ook flink stiller dan klassieke auto’s op diesel of benzine. “In het stadsverkeer kan het verschil oplopen tot een halvering van het lawaai,” stelde een team van Zwitserse onderzoekers vast.
Een nieuw rapport van het verkeersinstituut Vias legt genadeloos bloot wat vaak wordt gevreesd, maar zelden wordt toegegeven. De gemiddelde Belg is veel te laks als het gaat om de combinatie van alcohol en rijden. Binnen Europa behoort hij tot de slechtste leerlingen van de klas en Brussel spant de kroon.
De Chinese gigant Xiaomi – vooral bekend om zijn smartphones – heeft zonet een stunt uitgehaald op het legendarische circuit van de Nürburgring. Daar heeft de Xiaomi SU7 Ultra berline Porsche van de troon gestoten. En dat roept een belangrijke vraag op: hoe is het China gelukt om in zo’n korte tijd mee te dingen met de allerbeste autoconstructeurs ter wereld?
Stouw je deze zomer de wagen vol met bagage en vakantiesouvenirs? Trek je met je gezin richting de bergen of wordt het eerder de zon aan de Middellandse Zee? Dan loont het zeker de moeite om je vooraf goed te informeren. Verschillende populaire vakantielanden pakken vanaf 2025 uit met strengere verkeersregels — en wie onvoorbereid vertrekt, riskeert stevige boetes.
Tesla gaat helemaal onderuit in Europa. Toch is er één markt waar het merk bijzonder goed scoort, ondanks de politieke strapatsen van grote baas Elon Musk. Nog opvallender is dat dat land zelfs een toonbeeld van ethiek en een absolute wereldspeler in elektrische mobiliteit is. Wat is er dan aan de hand?
Ondanks een dubbele controle glippen sommige gepersonaliseerde nummerplaten met dubbelzinnige of ronduit schokkende verwijzingen nog altijd door de mazen van het net. Dat bleek onlangs nog in Brussel, waar automobilisten de plaat ‘7 OKTOBR’ opmerkten. Het huidige systeem botst duidelijk op zijn limieten. Zijn nieuwe technologieën nodig om zulke ontsporingen te vermijden?