David Leclercq is een freelance autojournalist voor Gocar.be. Na zijn studies communicatie en journalistiek ging David meteen aan de slag in de automobieluitgeverij, een sector waarin hij al 25 jaar actief is en zowel voor Belgische als buitenlandse titels schrijft. David heeft in zijn carrière enkele duizenden auto's getest en is ook geïnteresseerd in de wetgeving die onze mobiliteit van morgen vorm zal geven. Hij heeft ook een industriële visie op de sector ontwikkeld die hem in staat stelt veel zaken te ontcijferen.

David Leclercq
Autojournalist
Artikelen geschreven door David Leclercq
In België wordt de markt voor nieuwe auto’s aangevoerd door de BMW X1. Dat resultaat is vooral te danken aan het systeem van bedrijfswagens, dat vrijwel alleen bij ons bestaat. In andere Europese landen lopen de populairste nieuwe modellen sterk uiteen: Renault, Dacia, Toyota, Skoda of zelfs Tesla strijden er om de podiumplaatsen, soms op verrassende wijze.
Hoewel het verbod op nieuwe wagens met verbrandingsmotor pas in 2035 van kracht wordt, overweegt de Europese Unie nu om al vanaf 2030 alleen nog elektrische voertuigen toe te staan voor verhuurbedrijven en leasingmaatschappijen. Een strengere maatregel dan voorzien, die ongetwijfeld extra olie op het vuur gooit in dit gevoelige debat.
Een verrassende studie toont aan dat iets dynamischer rijden – zonder van de openbare weg een circuit te maken – de levensduur van de batterijen in elektrische auto’s kan verlengen. Een op het eerste gezicht tegenintuïtief advies, dat toch wetenschappelijk goed onderbouwd blijkt.
Parkeren wordt steeds moeilijker in Belgische steden, en dat leidt tot almaar meer parkeeroverlast. Sommige gemeenten hebben er genoeg van en grijpen strenger in. Ze zorgen ervoor dat boetes effectief betaald worden via slimme camera’s en met veelvuldig gebruik van de Denver-klem, die foutgeparkeerde auto’s vastzet. Wordt deze techniek straks de nieuwe standaard?
Batterijen met vaste elektrolyt worden alom geprezen om hun technologische belofte, maar ze komen er nog niet meteen aan. Er zijn nog grote industriële obstakels. Zelfs in China blijven wetenschappers en fabrikanten voorzichtig… Maar wanneer komen die vastestofbatterijen er nu écht?
Na jaren van wat je gerust een zekere laksheid kunt noemen, beleeft de tolerantiemarge bij flitspalen haar laatste uren in Wallonië. Na Vlaanderen, waar de controles al enkele jaren strenger zijn, is het nu de beurt aan het zuiden van het land om de strijd tegen snelheidsovertredingen op te voeren. Doel: meer verkeersveiligheid en vooral veel meer boetes.
Mercedes, BMW en een groot deel van de Duitse auto-industrie lijken er vandaag behoorlijk zeker van dat Europa zal terugkomen op zijn beslissing en het verbod op de verkoop van nieuwe verbrandingswagens op 1 januari 2035 zal annuleren. Waarom zijn ze daar zo zeker van? Simpelweg omdat de industrie het anders niet zal overleven.
België pakt het rijden onder invloed strenger aan: elke bestuurder die positief blaast, wordt voortaan onmiddellijk voor 12 uur uit het verkeer gehaald, zonder uitzondering. De overheid wil daarmee een duidelijk signaal geven en overweegt zelfs een nultolerantie. Maar wat zijn de gevolgen?
De levensduur van batterijen in elektrische auto’s blijft een discussiepunt. Om daar duidelijkheid in te scheppen, testte ADAC een Volkswagen ID.3 over een afstand van 160.000 km, zonder de batterij te ontzien. Doel van de test: nagaan of bestuurders de batterij kunnen vertrouwen. Dit zijn de resultaten.
Het is bekend: China is heel gul met subsidies voor zijn eigen elektrische autobouwers. Sinds 2009 zou dat steunpakket al opgelopen zijn tot 215 miljard euro. Maar een audit wijst uit dat meerdere Chinese merken – waaronder zwaargewichten als BYD en Chery – het systeem misbruiken. Ze zouden honderden miljoenen yuan hebben opgestreken voor voertuigen die daar eigenlijk geen recht op hadden. Is het fundament aan het barsten?
Op vakantie gaan kost flink wat geld. Zeker als je de Franse autosnelweg neemt, want daar betaal je soms een klein fortuin aan péages. Toch bestaat er een perfect legale manier om je rekening te verlagen, zonder al te veel tijd te verliezen. Goed voor je budget dus. Zo werkt het.
Is de break als carrosserievorm op weg naar een comeback? Dat zou best kunnen als je deze Stelato S9T ziet, die de regels van de (elektrische) gezinsbreak doorbreekt. Dit verzorgde Chinese model, ontworpen door Huawei en BAIC, is met een veelbelovende technische fiche klaar om mee te dingen met... Audi en BMW. Weet hij echt te overtuigen?
Hoe goed kennen Belgische bestuurders de voorrangsregels nog? Niet zo best, zo blijkt. Eén regel werd al in 2007 gewijzigd, maar bijna twintig jaar later passen veel bestuurders hem nog altijd verkeerd toe. Dat leidt tot misverstanden, ongelukken en soms een fikse boete.
We hebben het precies al eerder gehoord: Elon Musk belooft tegen eind 2025 een ‘epische demonstratie’ van Tesla. Wat mogen we verwachten? De onverhoopte comeback van de Roadster? Of het goedkope model waarmee Tesla eindelijk het grote publiek kan veroveren? Dat blijft voorlopig koffiedik kijken. De timing is geen toeval: Tesla staat op het punt rampzalige kwartaalcijfers bekend te maken. Positief nieuws komt dan goed van pas.
Vlaanderen werkt aan een systeem waarbij erkende garages vanaf 2028 de keuring mogen uitvoeren om de wachtrijen te verkorten en de kosten te drukken. Intussen verzetten Wallonië en Brussel zich fel tegen deze hervorming wegens te riskant voor de verkeersveiligheid. Het debat legt de toenemende versnippering van België bloot. Worden automobilisten de dupe?
In tijden van dure energie (ook al hebben we al erger meegemaakt), weet je soms niet meer wat je moet doen om de kosten te drukken. Maar er is een verrassende methode uit Duitsland om de uitgaven aan de pomp te verlagen. Ze wordt zelfs aanbevolen door de machtige automobielclub ADAC. Zo werkt deze weinig bekende, maar mogelijk erg lucratieve tip.
De nieuwe dreiging van een Amerikaanse invoerheffing van 30% op Europese producten vanaf 1 augustus veroorzaakt grote ongerustheid in de autosector. Met Trump weet je het immers nooit. En wat als de methode-Trump – zonder dat hij het zelf beseft – uiteindelijk de wereldwijde productieketens hertekent?
Vakantie is bedoeld om te ontspannen. Maar let op als je door bepaalde Europese landen rijdt, want op de wegen duiken verkeersborden op die je niet meteen herkent en die je een boete kunnen opleveren. Dit zijn de nieuwste valkuilen van de Europese verkeerssignalisatie.
De discussie over de CO₂-uitstoot van elektrische auto’s blijft actueel. Tal van studies toonden al aan dat een elektrische auto een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan een verbrandingsmodel. Een nieuwe analyse bevestigt dat nogmaals: over de volledige levensduur zou een elektrische auto tot 78% minder CO₂ uitstoten dan een vergelijkbaar model met verbrandingsmotor. Het verschil wordt dus steeds groter. En daar is een goede reden voor.
Je banden wat harder oppompen om brandstof te besparen of de slijtage te beperken? De meeste automobilisten hebben er weleens aan gedacht. Maar in werkelijkheid is het een veelgemaakte fout, die soms gevaarlijk kan zijn. Dit is waarom je er toch maar beter mee oppast, al zijn er enkele uitzonderingen waarbij het wél toegelaten is.
Toyota presenteerde enkele maanden geleden een 2.0 viercilinder met 400 pk, gemonteerd in een prototype van een gespierde Yaris. Nu gaat de constructeur nog een stap verder: volgens Toyota kan dit blok zonder probleem meer dan 600 pk leveren. En dat in een auto die effectief in productie gaat. Heeft de verbrandingsmotor zijn laatste woord nog niet gezegd?
Het batterijwisselsysteem van Nio, dat ooit werd geprezen als een revolutionaire manier van elektrisch laden, wordt vandaag op grote schaal misbruikt. Dat brengt het financiële voortbestaan van het model in gevaar, net nu het naar Europa komt. Is dit verhaal nu al voorbij?
In Zwitserland reed een oldtimer dwars door de Alpen op benzine die niet uit de grond kwam, maar uit zonlicht. Het bedrijf Synhelion zit achter deze opvallende primeur. Maar is dit technologische huzarenstukje echt de sleutel tot schonere mobiliteit? Een blik op een veelbelovende oplossing die tegelijk briljant én beperkt is.