David Leclercq is een freelance autojournalist voor Gocar.be. Na zijn studies communicatie en journalistiek ging David meteen aan de slag in de automobieluitgeverij, een sector waarin hij al 25 jaar actief is en zowel voor Belgische als buitenlandse titels schrijft. David heeft in zijn carrière enkele duizenden auto's getest en is ook geïnteresseerd in de wetgeving die onze mobiliteit van morgen vorm zal geven. Hij heeft ook een industriële visie op de sector ontwikkeld die hem in staat stelt veel zaken te ontcijferen.

David Leclercq
Autojournalist
Artikelen geschreven door David Leclercq
In april 2025 zijn er opnieuw minder nieuwe auto’s ingeschreven in België. Het is al de vierde maand op rij dat de cijfers dalen, wat neerkomt op een totaalverlies van 9,2% sinds begin dit jaar vergeleken met 2024. Is dat reden tot paniek? Dat is nog maar de vraag. Ondertussen gaat het er op de Europese markt heel anders aan toe: daar is het feest voor de elektrische auto, behalve bij één merk. De tweedehandsmarkt blijft dan weer groeien.
Belgische automobilisten die door Frankrijk reizen, staan er niet altijd bij stil, maar overal in het land vind je lage-emissiezones (LEZ). In 2025 komen daar dertig nieuwe steden bij, waardoor een milieuvignet voor buitenlanders bijna verplicht wordt. In dit artikel lees je over welke steden het gaat en hoe je het Crit’Air-vignet aanvraagt.
De brandstofprijzen aan de pomp zijn recent flink gedaald, onder andere door de economische onzekerheid die Donald Trump heeft veroorzaakt. Opmerkelijk is dat die situatie nog kan verslechteren en de prijzen zelfs nog verder kunnen dalen door een onverwachte beslissing van OPEC+, de organisatie van olieproducerende landen.
Veel auto’s die niet door de keuring geraken, krijgen een rode kaart voor slecht afgestelde of defecte koplampen. Bestuurders moeten een nieuwe afspraak maken nadat ze hun wagen hebben laten herstellen. Maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen: zo’n herstelling zou voortaan ter plaatse kunnen gebeuren. Althans, dat is het voorstel.
Bugatti’s bloedlijn van hypercars schreef geschiedenis met verbluffende snelheid en duizelingwekkende prijskaartjes. Het kloppend hart? Een brute W16-motor waar maar weinig fabrikanten ooit van durfden dromen. En toch begon het allemaal met een snelle schets — op de achterkant van een simpele envelop.
De cijfers liegen er niet om: autodiefstallen nemen sterk toe in ons land – en dat geldt meer voor sommige regio’s dan voor andere. Maar waarom is België zo zwaar getroffen? Welke auto’s zijn het populairst bij dieven, en hoe zijn de bendes georganiseerd? We leggen het uit.
Donald Trump draait opnieuw zijn kar. De autobouwers krijgen namelijk een tijdelijke verlaging van de invoerheffingen, maar alleen voor wagens die in de VS geproduceerd worden. Een (kleine) opsteker voor de industrie, al blijven Europese merken voorlopig in het ongewisse.
In de ingenieursbureaus woedt een felle race om de vastestofbatterij. Meestal zijn het Chinezen, Zuid-Koreanen of Japanners die de toon zetten. Maar niet altijd, want tegen alle verwachtingen in heeft Stellantis zopas een belangrijke technologische doorbraak aangekondigd in de ontwikkeling van deze batterijen met een vaste elektrolyt. De eerste testvoertuigen worden al in 2026 verwacht.
Slate Auto is een nieuwe autobouwer, gesteund door Jeff Bezos, de baas van Amazon. Maar de miljardair pakt het helemaal anders aan dan zijn rivaal Elon Musk. Slate mikt op drie betaalbare en 100% elektrische modellen voor minder dan 20.000 dollar. Komen ze ook naar Europa?
Er bestaan meerdere alternatieven voor aardolie. Denk aan biobrandstoffen zoals bio-ethanol, maar ook aan synthetische brandstoffen die volledig via chemische processen worden gemaakt. Alleen: tot nu toe leken die e-fuels onhaalbaar door hun hoge kostprijs. Maar er is hoop, dankzij een Japanse ontdekking die een snellere én veel goedkopere productiemethode belooft.
De allereerste EX30 is vrijdag van de assemblagelijn van de Volvo-fabriek in Gent gerold. Op industrieel vlak is het een krachttoer om de productie in enkele weken tijd van China naar België te halen. Tegelijk bewijst de Chinees-Zweedse constructeur dat het vandaag mogelijk blijft om rendabel auto’s te produceren in Europa.
Het gaat niet goed met Tesla: de verkoop – en de beurswaarde – storten in, terwijl noodzakelijke nieuwe modellen op zich laten wachten. Laatste nieuws van een betrouwbare bron: Tesla stelt zijn compacte model (weer) uit en kiest in de plaats daarvan voor een goedkopere versie van de Model Y. Serieus?
Wordt de druk op Vlaanderen groter om een kilometerheffing in te voeren? Daar lijkt het wel op, als we een nieuwe studie mogen geloven. Die voorspelt namelijk 3,4 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten voor de Vlaamse regering met zo’n systeem. Dat is dus een pak meer dan de opbrengst van het wegenvignet dat momenteel met Wallonië besproken wordt.
Kan de Citroën DS terugkeren voor zijn 70ste verjaardag? De constructeur zegt “eraan te werken”. Maar de ideeën komen misschien wel van elders. Zoals van een designstudio die net beelden heeft gepubliceerd van een toekomstige DS, gegenereerd met artificiële intelligentie. Van ons mag hij er meteen komen.