David Leclercq is een freelance autojournalist voor Gocar.be. Na zijn studies communicatie en journalistiek ging David meteen aan de slag in de automobieluitgeverij, een sector waarin hij al 25 jaar actief is en zowel voor Belgische als buitenlandse titels schrijft. David heeft in zijn carrière enkele duizenden auto's getest en is ook geïnteresseerd in de wetgeving die onze mobiliteit van morgen vorm zal geven. Hij heeft ook een industriële visie op de sector ontwikkeld die hem in staat stelt veel zaken te ontcijferen.

David Leclercq
Autojournalist
Artikelen geschreven door David Leclercq
Toyota presenteerde enkele maanden geleden een 2.0 viercilinder met 400 pk, gemonteerd in een prototype van een gespierde Yaris. Nu gaat de constructeur nog een stap verder: volgens Toyota kan dit blok zonder probleem meer dan 600 pk leveren. En dat in een auto die effectief in productie gaat. Heeft de verbrandingsmotor zijn laatste woord nog niet gezegd?
Het batterijwisselsysteem van Nio, dat ooit werd geprezen als een revolutionaire manier van elektrisch laden, wordt vandaag op grote schaal misbruikt. Dat brengt het financiële voortbestaan van het model in gevaar, net nu het naar Europa komt. Is dit verhaal nu al voorbij?
In Zwitserland reed een oldtimer dwars door de Alpen op benzine die niet uit de grond kwam, maar uit zonlicht. Het bedrijf Synhelion zit achter deze opvallende primeur. Maar is dit technologische huzarenstukje echt de sleutel tot schonere mobiliteit? Een blik op een veelbelovende oplossing die tegelijk briljant én beperkt is.
Een directe acceleratie, totale stilte en hoogstaand comfort: elektrische auto’s worden geprezen om hun rust en kracht. Het summum? Niet voor elke passagier, want sommigen klagen over misselijkheid in zulke wagens. Waarom? De wetenschap geeft een verklaring, gebaseerd op neurologische inzichten.
Noem het gerust een verrassing: de olieproducerende landen die samen OPEC+ vormen, kondigen aan dat ze hun productie al vanaf augustus 2025 sneller zullen verhogen. Deze opvallend assertieve zet heeft twee duidelijke doelen: geopolitieke controle en discipline afdwingen bij de leden van de organisatie.
All-seasonbanden staan bekend als een handige oplossing en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar volgens recente tests van TCS en ADAC zijn ze allesbehalve een wondermiddel: de resultaten tonen zorgwekkende prestatieverschillen, vooral bij extreem weer. Is het dan wel zo slim om ze te gebruiken?
Ferrari stelt de Amalfi voor, een elegante 2+2-coupé. Als opvolger van de Roma profileert hij zich als de nieuwe GT van het merk met het steigerend paardje. En net als zijn voorganger hoeft hij met zijn 640 pk sterke V8 natuurlijk niet onder te doen voor andere modellen als het op stijl en prestaties aankomt.
Net nu de productie van de compacte elektrische EX30 is gestart in de Belgische fabriek in Gent, zit Volvo Cars in zwaar weer. Zodanig zelfs dat de Zweeds-Chinese constructeur in overlevingsmodus is gegaan en daarbij ook zijn productiemiddelen kan herzien. Moeten we bang zijn voor een scenario à la Audi Brussels?
Om het vol te houden tot 2027 – commercieel gezien – krijgt de Porsche 911 een update. De 992.2 evolueert vooral op motorisch vlak, met de komst van een gloednieuwe hybrideversie. Om minder te verbruiken? Helemaal niet, want voor de ingenieurs van Porsche staan prestaties voorop. Of hoe Porsche opnieuw bewust kiest voor een andere aanpak.
In de energietransitie en digitalisering spelen zeldzame aardmetalen een sleutelrol, vooral in elektronische toestellen en elektrische auto’s. Vandaag heeft China een monopolie op deze grondstoffen. Maar dat zou kunnen veranderen. De MR heeft namelijk het idee gelanceerd om de mijnbouw in België nieuw leven in te blazen, specifiek om zeldzame aardmetalen te ontginnen en strategisch onafhankelijker te worden. Maar is dat wel realistisch.
Te veel technologie zou het rijplezier ondermijnen. Dat blijkt uit de Initial Quality 2025-studie van J.D. Power, waarin automobilisten steeds vaker aanraakschermen bekritiseren. Mooi om naar te kijken, maar frustrerend en zelfs gevaarlijk in gebruik. Keren de fysieke knoppen terug?
Komen alle innovaties voor elektrische auto’s tegenwoordig uit China? Helemaal niet. De Duitse toeleverancier Continental lanceert een revolutionaire temperatuursensor voor elektromotoren in auto’s. Deze technologische doorbraak belooft het gebruik van zeldzame aardmetalen fors te verminderen en tegelijk de prestaties op te krikken.
Shimming is een gesofisticeerde vorm van fraude uit Frankrijk die ook steeds vaker in België opduikt. Met een haast onzichtbaar apparaatje stelen oplichters bankgegevens rechtstreeks bij tankstations. Extra oppassen dus voor dit verontrustende fenomeen, vooral tijdens de vakantieritten.
Het Autosalon van Brussel staat opnieuw op de kalender voor 2026. En het wordt breder, want ook motormerken maken hun opwachting. Maar wat maakt zo’n evenement vandaag nog succesvol, nu de meeste grote internationale salons wegkwijnen? Dat vroegen we aan de directeur van het Autosalon, Frank Van Gool.
De regionale autofiscaliteit, de onkostenvergoeding voor werkverplaatsingen, het thuisladen van elektrische wagens of de kilometerheffing voor vrachtwagens: vanaf 1 juli 2025 krijgen Belgische automobilisten – zowel particulieren als professionals – te maken met enkele belangrijke veranderingen. Hier vind je een overzicht.
Door de kelderende winstmarges en de dreiging van goedkope Chinese elektrische auto’s moet de Europese auto-industrie zichzelf heruitvinden. Luchtvaart, defensie, technologie: zowel constructeurs als toeleveranciers zoeken nieuwe markten om te overleven. De weg daarnaartoe is lang en ligt vol hindernissen.
Met de vakantie in zicht wordt het een hele klus om een afspraak te maken voor je auto-onderhoud. In sommige regio’s loopt de wachttijd op tot meer dan een maand en daarvoor hoef je niet in een uithoek van België te wonen. Hoe zorg je ervoor dat je toch veilig op reis kunt?
In Lochristi heeft het gemeentebestuur een nieuwe wegmarkering aangebracht op het kruispunt van twee straten. Bedoeling: de veiligheid verhogen. Alleen is dat compleet mislukt, want zowel automobilisten als fietsers begrijpen er niets van. Resultaat: het kruispunt is nu nog gevaarlijker dan voordien.
Chinese autofabrikanten bereikten in mei 2025 een ongekend marktaandeel van 5,4% in Europa. Deze groei was het resultaat van een spectaculaire verkoopstijging, vooral in het hybride segment en dat van de verbrandingsmotoren. Merken als MG, BYD en Chery zijn de belangrijkste trekkers.
Tesla heeft zijn zelfrijdende robotaxi’s losgelaten in de stad Austin. Maar achter deze overwinning schuilt een genuanceerdere realiteit: het evenement was vooral een zorgvuldig geregisseerde show, die twijfels oproept over de haalbaarheid van het model dat Elon Musk al tien jaar nastreeft.