De voorbije jaren heeft de break almaar terrein verloren, terwijl SUV’s steeds dominanter werden. Dat succes van de SUV is eigenlijk best vreemd, want puur rationeel bekeken is een break efficiënter en praktischer dan een SUV, zeker voor dagelijks gebruik op gewone wegen. Toch zou de break wel eens uit zijn as kunnen herrijzen, want er duiken nieuwe modellen op. Eén daarvan springt eruit: de Stelato S9T. Die komt van het jonge merk Stelato, een samenwerking tussen Huawei en autogroep BAIC. Dit 100% elektrische model gebruikt het platform van de S9 berline, maar vertaalt dat naar een gezinsvriendelijke en tegelijk verfijnde breakvorm.
Wat meteen opvalt, is het design. De voorkant is identiek aan die van de berline, met een strakke lichtsignatuur en vooral een gespannen lijn die doet denken aan de modellen van Aito – een ander autoproject van Huawei, met een sterke focus op technologie. Maar vooral de achterkant verrast: die maakt het geheel niet zwaarder, integendeel. De S9T lijkt er wonderwel in te slagen om echte elegantie te combineren met de functionaliteit die je van een break verwacht.

Technische fiche voorlopig geheim
Er is op dit moment weinig bekend over de technische details van deze breakversie. Maar wie zich baseert op de specificaties van de S9 berline, heeft alle reden tot optimisme. Er zijn twee elektrische configuraties voorzien: achterwielaandrijving met 304 pk en vierwielaandrijving met een gecombineerd vermogen tot 516 pk. Beide versies gebruiken een NMC-batterij van 100 kWh, geleverd door CATL, goed voor een rijbereik tot 700 km volgens de WLTP-cyclus.
Advertentie – lees hieronder verder
China blijft zich intussen bewijzen met een stortvloed aan nieuwe modellen. Hoe krijgen ze het toch zo snel voor elkaar? In het geval van de S9T gaat het om meer dan alleen een hightech-label: Huawei staat in voor de infotainmentsystemen, de systemen voor semiautonoom rijden en de aandrijflijnen. De rijervaring aan boord zou dus moeiteloos moeten kunnen concurreren met die van Europese premiummerken, want Stelato richt zijn pijlen duidelijk op rivalen als de Audi A6 e-tron Avant en de BMW i5 Touring. Toch blijft Stelato voorlopig karig met informatie. Er zijn nog geen afmetingen bekendgemaakt, al mag je ervan uitgaan dat die dicht in de buurt liggen van de S9 berline (3,05 m wielbasis en 5,1 m lengte).

China drukt zijn stempel
Hoewel sommigen nog steeds wantrouwig staan tegenover de opmars van de Chinese auto-industrie, schuift deze Stelato S9T de vooroordelen opzij. Weg met het kopieergedrag of de matige productie: hier zie je een eigen stijl, een aantrekkelijke ergonomie en technologie op elk niveau. Het is een frisse blik op het breakconcept, uit een land waar deze carrosserievorm paradoxaal genoeg nog altijd een niche is.
Tot nu toe twijfelde China vaak over het design van zijn auto’s, en werden Europese merken nog te vaak klakkeloos nagebootst. Maar bij dit model valt vooral op hoe de industrie haar eigen identiteit begint te vinden. De S9T is allesbehalve opzichtig of karikaturaal, zoals Chinese koetswerken in het verleden soms wel waren. Die geslaagde balans verdient alle lof.

De break: logisch voor de elektrische toekomst?
Los van het model op zich zet de Stelato S9T aan tot nadenken over de toekomst van de break in het elektrische tijdperk. De break is minder materiaal- en energieverslindend dan een SUV, vaak ruimer en praktischer. Hij kan uitgroeien tot het rationele alternatief voor de overdaad van verhoogde koetswerken... én een antwoord op de nood om energie en rijbereik te sparen. Een kleinere batterij, een gunstigere aerodynamica, een beter beheersbare massa en geen enkel compromis op vlak van praktisch gebruik: alles pleit voor een comeback van de break in de komende jaren.
Het is dan ook opmerkelijk dat Europese merken – nochtans met bakken ervaring in dit segment – hun knowhow niet beter benutten. Fabrikanten zullen wijzen op de lagere winstmarge van een break. Maar is het niet belangrijker wat je op lange termijn kunt oogsten?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be