Praktische info

De gevaren van cash betalen

Je laat een garagist een herstelling of onderhoud uitvoeren aan je auto en betaalt de rekening contant. Een tijdje later krijg je een herinnering met mededeling dat de factuur nog zou openstaan. Hoe kan je in dat geval reageren?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 21/02/2022 | Leestijd: 1 min

Wie moet wat bewijzen?

Als je als klant beweert dat je een factuur van je garagist betaald hebt, moet jij dat kunnen bewijzen. Jij moet dus effectief aantonen dat je de betaling deed. Betaalde je bijvoorbeeld via overschrijving of bancontact, dan kan je het bewijs normaal gesproken leveren.

En als je contant betaalt?

money

Advertentie – lees hieronder verder

Betaalde je cash, dan ligt dat bewijs heel wat moeilijker. Laat in dat geval de garagist op de factuur schrijven dat je cash betaalde en dat de factuur werd ‘voldaan’. Hou die factuur natuurlijk goed bij zodat je ze kan bovenhalen als er later een discussie over de betaling ontstaat. Doe je dat niet, dan zal het bijzonder moeilijk worden om het bewijs van de betaling te kunnen leveren. Weet dat bijvoorbeeld getuigen zelden zullen volstaan om de betaling aan te tonen. Ook het feit dat je de dag van de betaling geld afhaalde via een bankautomaat is zeker niet voldoende om de betaling te bewijzen.

Protesteer

Krijg je hoewel je de factuur cash betaalde een aanmaning, dan is het aangewezen die te protesteren. Stuur een aangetekend schrijven aan de garagist waarin je de herinnering protesteert en aangeeft dat je de factuur cash betaalde.

Vraag meteen dat men de eigen boekhouding naziet. Het kan zijn dat de garagist vervolgens zijn vergissing inziet of niet meer reageert op je schrijven. Blijft de garagist bij zijn standpunt dat je nog moet betalen, dan is de kans groot dat je daaraan niet zal kunnen ontsnappen.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie