Praktische info

Een tweedehandse caravan kopen: waarop letten?

Van plan om een caravan te kopen? Waarom geen tweedehands exemplaar? Met deze tips helpen we je op weg…

Stéphane Monsin | Gepubliceerd op 6 mrt. 2021 | Leestijd: 5 min

De keuze van een gebruikte caravan moet worden gedicteerd door de wagen die hem trekt. Controleer daarom altijd het maximale toegelaten trekgewicht van het voertuig. Eens je een exemplaar hebt gevonden dat aan je wensen voldoet, ook qua uitrusting, het aantal zitplaatsen enzovoort, heb je twee opties: kopen bij een professional of bij een particulier. Doe je het eerste, dan krijg je sowieso garantie voor meer gemoedsrust. Koop je van een particulier, controleer dan extra grondig de algemene staat van de caravan.

Wanneer kopen?

Een caravan is een seizoensproduct bij uitstek en verkoopt bijzonder goed in de maanden april, maart en mei. Rond de eindejaarsperiode geraken verdelers er over het algemeen moeilijker vanaf, waardoor deze tijd van het jaar doorgaans extra interessant is voor potentiële kopers. Een model van 5 tot 7 jaar oud vertegenwoordigt de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Advertentie – lees hieronder verder

Welk model kiezen?

Er bestaan veel merken en verschillende modellen. Weet dat de lay-out belangrijker is dan de grootte an sich. Hou bovendien rekening met het feit dat een caravan een plek nodig heeft om te overwinteren. Het is met andere woorden vaak interessanter om een iets kleiner exemplaar te kopen in combinatie met een tent. Moderne caravans beschikken allemaal over een warmwaterdouche, een chemisch toilet, een elektrische koelkast of zelfs een oven en verwarming. Als een van deze accessoires ontbreekt, aarzel dan niet om te onderhandelen over de prijs.

Een caravan inschrijven?

Als de caravan een maximale toegelaten massa van 750 kg of minder heeft, moet je deze niet registreren. De kentekenplaat is dan dezelfde als die van het trekkende voertuig. Bij een gewicht van meer dan 750 kg ben je verplicht om een inschrijvingsformulier naar de DIV sturen met het conformiteitscertificaat van de caravan en moet je er om de twee jaar mee naar de technische keuring.

Is de caravan waterdicht?

De grootste vijand van een caravan waarvan het frame vaak van hout is gemaakt, is luchtvochtigheid. Hoewel het helaas niet mogelijk is om alles te controleren (de constructie is niet noodzakelijkerwijs toegankelijk), is het absoluut noodzakelijk om de toestand van alle panelen, voegen, uitlijningen en de waterdichtheid van de compartimenten te controleren. Een geur van vocht, donkere vlekken enzovoort zijn tekenen van waterinfiltratie. In zo’n geval is de kans op extra kosten heel groot.

Eindcontroles

Controleer de staat van het chassis, de dissel, de banden, de remmen en de steunen van de caravan. Alle elektrische of gasaccessoires moeten worden getest om er zeker van te zijn dat ze goed werken. In het geval van een grote caravan is een elektrische reismotor absoluut een pluspunt dat je het leven gemakkelijker zal maken als u op de camping arriveert.

Hoeveel betalen?

Dit is dé grote vraag, want de prijzen kunnen variëren van een paar honderd euro voor een oude caravan tot 20-25.000 euro voor een zeer recent model met veel comfort. Leeftijd, inrichting en vooral de uitrusting zijn factoren waarmee je voor het budget rekening moet houden. Tip: ga voor de aankoop prijzen vergelijken op het internet, waar er veel aanbiedingen zijn. Veel succes!

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie