Praktische info

Met een mobilhome rijden: 3 regels om te respecteren

Als je met een mobilhome wil rijden, moet je in België rekening houden met een aantal wettelijke voorschriften. Welk rijbewijs heb je dan nodig, hoe snel mag je rijden en waar mag je je tijdens het rijden allemaal in het voertuig begeven?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 07/11/2021 | Leestijd: 1 min

Rijbewijs

Wil je met een mobilhome rijden, ook wel een camper, campingcar of kampeerwagen genoemd, dan volstaat het meestal dat je beschikt over een rijbewijs B. Meer bepaald is dat het geval als er sprake is van een voertuig dat een maximaal toegelaten massa heeft van niet hoger dan 3.500 kilogram en je mobilhome hoogstens acht plaatsen heeft (jezelf als bestuurder niet inbegrepen).

mobilhome

Advertentie – lees hieronder verder

Heeft de mobilhome waarmee je wil rijden een maximaal toegelaten massa van meer dan 3.500 kg (en maximaal 7500 kilogram) dan heb je een rijbewijs C1 nodig om daarmee te mogen rondrijden.

Snelheid

Op snelwegen mag je 120 km per uur rijden met je mobilhome als deze een maximaal toegelaten massa heeft die niet hoger is dan 3.500 kg.  Ligt deze massa hoger, dan is je maximale snelheid beperkt tot 90 kilometer per uur.

Buiten de bebouwde kom mag je in Vlaanderen maximaal 70 km/u en in  Brussel en Wallonië  90 km/u rijden. Op dat vlak gelden dus dezelfde regels als indien je gewoon met de auto rijdt.

Erin rondlopen?

Tijdens het rijden mag je niet zomaar rondlopen in de mobilhome. Je mag al evenmin om het even waar gaan zitten of gaan liggen.  Het is de constructeur van de motorhome die bij de homologatie van het nieuwe voertuig bepaalt hoeveel en welke zitplaatsen er wettelijk mogen gebruikt worden tijdens het rijden.

Die zitplaatsen moeten voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen en moeten ook voorzien zijn van veiligheidsgordels. De zitplaatsen die niet voorzien zijn van een gordel mag je niet gebruiken tijdens het rijden. Deze plaatsen zijn aangeduid met een pictogram.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie