Technische keuring: alles wat je erover moet weten

Voor een nieuw aangekochte auto stelt de wet dat de eerste keuring pas na het vierde jaar moet plaatsvinden. In principe zorgt de administratie voor het versturen van de oproeping tot keuring via GOCA. Voor voertuigen ouder dan 4 jaar, moet je jaarlijks naar de technische keuring en als je je voertuig verkoopt, dan moet je …

Technische keuring: alles wat je erover moet weten
Voor een nieuw aangekochte auto stelt de wet dat de eerste keuring pas na het vierde jaar moet plaatsvinden. In principe zorgt de administratie voor het versturen van de oproeping tot keuring via GOCA. Voor voertuigen ouder dan 4 jaar, moet je jaarlijks naar de technische keuring en als je je voertuig verkoopt, dan moet je naar de “tweedehandskeuring”. Doe je dat niet, dan kan de nieuwe eigenaar geen nummerplaat krijgen…

De oproeping van GOCA vermeldt altijd een technisch keuringscentrum maar je kiest vrij naar welk centrum je wilt gaan, waar ook in België. Werd je voertuig na de eerste controle geweigerd, dan moet je wel verplicht naar datzelfde centrum teruggaan. 

Een beloning voor goede leerlingen?

Wist je dat de tijdspanne tussen twee keuringen tot twee jaar kan verlengd worden? Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Na de laatste keuring kreeg je een groen certificaat, zonder validiteitsbeperking;
  • De kilometerstand van je auto moet lager zijn dan 100.000 km;
  • Je was op tijd voor de vorige keuring;
  • Het voertuig is maximum 6 jaar oud; 
  • Als het voertuig een aanhangwagen trekt, mag de maximum toegelaten massa van deze niet hoger zijn dan 750 kg.

Voor voertuigen die bestemd zijn voor personenvervoerdiensten tegen betaling, voor rijscholen of voor verhuur met chauffeur, is de technische keuring om de zes maanden verplicht, zonder uitzondering. 

Prijskaartje

Het tarief dat aangerekend wordt, hangt af van het type voertuig en van het gebruik ervan maar ook van mogelijke boetes als de keuring te laat plaatsvindt: 

  • De basiskeuring kost € 30,60 voor een personenwagen, een auto voor dubbel gebruik, een minibus of zelfs – precisering van GOCA – een lijkwagen! 
  • De toeslag voor een laattijdige keuring kan van € 7,80 tot € 27,80 oplopen.
  • Een ‘tweedehandskeuring’ kost € 55,70. Aanvullend hierop moet het tweedehandsvoertuig steeds over een ‘Car Pass’ beschikken die de kilometerstand bevestigt. Tarief: € 7,20. 

Wat als je auto niet geslaagd is …

Moet je voertuig herkeurd worden? Dan moet je binnen 15 dagen opnieuw langsgaan, tenzij het keuringscentrum een rijverbodcertificaat afgeeft. In dat geval mag je je uitsluitend verplaatsen tussen het keuringscentrum en je thuisadres of een garage van jouw keuze.

Als je niet akkoord gaat met de beslissing van het keuringscentrum:

Bijzondere gevallen

Er bestaat een lange lijst ‘bijzondere gevallen’ van voertuigen die door de keuring moeten. Sommige kunnen voor jou interessant zijn. Meer info vind je in onderstaande links: 

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be .

Lees zeker ook onze handige tips om je auto voor te bereiden op de technische keuring

Lees ook: