Praktische info

Vignet voor landen in Europa: waar kopen?

Een vignet, ook wel verkeerssticker, milieusticker of wegenvignet genoemd, is verplicht in verschillende landen in Europa. In dit artikel vind je de belangrijkste info die je nodig hebt voor je welverdiende vakantie met de auto. Reizen maar!

Geschreven door de redactie | 09/07/2021

Frankrijk

In verschillende  grote steden in Frankrijk, zoals in Parijs, Lyon, Lille (Rijsel), Straatsburg, Toulouse, Annecy, Rennes, Grenoble, Nice enzovoort, is de sticker van Crit’Air verplicht. Zo’n vignet is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren, afhankelijk van de uitstootnorm van je voertuig, en kan worden besteld via de website certificat-air.gouv.fr. De prijs bedraagt € 3,11 + € 4,51 verzendkosten en de geldigheid is permanent.

Zwitserland

Om in Zwitserland op de autosnelwegen te mogen rijden, moet een speciale sticker op de voorruit van de auto worden gekleefd. Dit vignet moet jaarlijks worden vernieuwd en de prijs bedraagt 40 Zwitserse frank, wat neerkomt op ongeveer 37 euro. De stickers kan je in België kopen in gespecialiseerde winkels zoals bij Auto 5 of bij Touring online. Je vindt ze ook in snelwegrestaurants in de buurt van Zwitserland of bij bepaalde grensposten.

Duitsland

Wie de “umweltzone” in sommige grote steden in Duitsland in wil rijden, moet een zogenaamde ecotaks betalen en het bijhorende vignet aanbrengen. Dat is steeds voorzien van een groot nummer dat de emissieklasse van je auto maar ook het kenteken weergeeft. Zulke vignetten worden verkocht in bepaalde officiële centra in Duitsland (Dekra, TÜV, enz.), bij de registratiedienst KFZ-Zulassungsstellen alsook bij bepaalde concessies of servicepunten langs de snelweg. De VAB verkoopt ze gelukkig ook online op webshop.vab.be/nl/milieuvignet-duitsland.

Oostenrijk

Net zoals in Zwitserland is in Oostenrijk een vignet verplicht om op de snelwegen te mogen rijden. In 2021 is dat vignet groen of zelfs elektronisch en het is beschikbaar met drie verschillende geldigheidsperiodes: Voor 10 dagen kost het € 9,50, voor 2 maanden € 27,80 en voor een jaar € 92,50. Je kan ze online kopen op shop.asfinag.at/nl/maut-produkte/Het-digitale-vignet.

Slovenië

Bij het gebruik van snelwegen of bepaalde hoofdwegen in Slovenië moet een vignet op de voorruit worden aangebracht. Dit is een jaar geldig en kost 110 euro, maar het is ook mogelijk om een exemplaar te kopen met een geldigheid van een week (voor 15 euro) of een maand (voor 30 euro). De vignetten worden ter plaatse verkocht in postkantoren, douanekantoren en benzinestations. Ze online kopen kan ook, zoals op www.tolltickets.com/en/country/slowenien.

 

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's