Praktische info

Wat is ideale rijhouding in een auto?

De juiste rijhouding aannemen is van primordiaal belang in een auto. Een goede zitpositie zorgt immers voor meer controle en verhoogt de veiligheid bij een ongeval. Een overzicht!

de redactie | Gepubliceerd op 9 nov. 2020 | Leestijd: 3 min

De rijhouding in een auto is belangrijker dan veel mensen denken. Aan het stuur en de pedalen kunnen, is natuurlijk een vereiste, maar het is vooral een kwestie van controle en veiligheid.

Als je crasht…  

In het geval van een dreigend ongeval is de juiste zitpositie enorm van tel, want dan heb je maximale controle over het voertuig en maak je meer kans om de botsing te voorkomen. Daarnaast zal een goede houding de effectiviteit van je veiligheidsgordel en de airbag verhogen. Sterker nog: wie “fout” zit, verlaagt de effectiviteit van deze veiligheidsattributen, met alle nare gevolgen van dien.

Advertentie – lees hieronder verder

Tips voor een correcte houding

Maak eerst je zakken leeg, want sommige voorwerpen kunnen eruit vallen en dat kan gevaarlijk zijn. Om de juiste afstand tussen de stoel en de pedalen te vinden, moet je ervoor zorgen dat je been niet gestrekt is als de koppeling of de rem volledig is ingedrukt. Te dicht zitten, mag ook niet: je bovenbenen moeten ten allen tijde op de zitting rusten. Stel vervolgens de rugleuning zo in dat je rug volledig in contact is met de leuning. Goed rechtop zitten, is eveneens een must.

Het stuurwiel

Pak het stuur vast, liefst op “9u15“, en zorg ervoor dat je armen niet gestrekt zijn. Je schouders moeten in contact blijven met de rugleuning, zelfs als je aan je een bocht neemt. Is dit niet het geval, aarzel dan niet om het stuur wat dichterbij te brengen.

En wat als je stuur niet in de diepte verstelbaar is?

In zo’n geval moet je natuurlijk de stoel verschuiven om het beste compromis tussen alle bovengenoemde punten te vinden.

Ter controle

Leg je polsen op de bovenkant van het stuurwiel. Je armen moeten dan nog steeds licht gebogen zijn.

En de hoofdsteun?

De hoofdsteun speelt een belangrijke rol wat de veiligheid betreft, meer bepaald om een whiplash te voorkomen in het geval van een ongeval. Belangrijk is dat de bovenkant van de steun op hetzelfde niveau staat als het bovenste deel van je hoofd.

Wie al deze tips toepast, zit in principe perfect en is klaar om comfortabel en veilig te rijden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon