Vrouwen aan het stuur

6 vrouwelijke pioniers in de auto-industrie

De auto-industrie is een regelrecht mannenbastion. Toch? Niet helemaal! En om dat te bewijzen, volgt hier een lijstje met 6 vrouwen die meer dan gewoon hun mannetje hebben gestaan in het wereldje…

Aurélie Stockmans | Gepubliceerd op 21/08/2018 | Leestijd: 3 min

1. De weg kwijt?

Dankzij de huidige technologieën zijn landkaarten in de auto verleden tijd geworden en heeft nagenoeg iedereen een GPS in de auto. Het communicatiesysteem dat hiervoor de aanzet gaf, kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het brein van Hedy Lamarr, een Oostenrijks/Amerikaanse actrice (zie foto boven).

Advertentie – lees hieronder verder

2. Niet te koud?

Met de wintermaanden in het vooruitzicht, is een verwarming aan boord een absolute must. Daarvoor moeten we de Amerikaanse Margaret Wilcox bedankten. Zij bedacht een manier om warme lucht in een auto te laten circuleren en liet haar uitvinding patenteren in november 1893.

3. Ik zie (n)iets

In landen waar het amper regent, heb je ze minder nodig, maar bij ons zijn ruitenwissers natuurlijk onontbeerlijk. De Amerikaanse Mary Anderson kwam met het eerste plan hiervoor… in 1903!

4. De eerste roadtrip!

Een bekende familienaam had de Duitse Bertha Benz al, al gaat ze ook de geschiedenis in als de eerste persoon die ooit een lange afstand met een auto heeft gereden. We spreken over zo’n 106 km… in 1888! Ze stond ook mee in voor de ontwikkeling van de Patent Motorwagen, volgens velen de eerste auto ter wereld.

5. Van links naar rechts

Dat vrouwen sterk zijn in multitasken, is geen geheim. De Canadese Florence Lawrence kon er ook wat van. Naast haar bezigheden als onder meer actrice ontwikkelde ze in 1914 richtingaanwijzers (met vlaggetjes) alsook een mechanisch ‘stoplicht’, dat toen nog gewoon een bord was.

6. De grote bazin

Dit lijstje eindigen we met Mary Barra. Deze Amerikaanse is de eerste CEO aan het hoofd van een autogroep geworden, zijnde General Motors. Tot op vandaag staat ze zelfs bekend als een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie