Actualiteit

Volgens Federauto zijn 20.000 jobs in de autosector bedreigd

Federauto (de federatie van de garagesector) maakt zich zorgen over de toekomst van de concessiehouders. De federatie hield een bevraging bij de dealers en stelt vast dat steeds meer autobedrijven moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Vincent Hayez | Gepubliceerd op 2 mrt. 2015 | Leestijd: 2 min

Federauto stelt dat er vandaag in België nog 200 groepen van autodealers actief zijn. Binnen vijf jaar zullen daar nog slechts een dertigtal van overblijven. Deze bevinding is ronduit alarmerend en wijst op een drastische concentratiebeweging in de sector van de autodistributie.

Carl Veys, voorzitter van Federauto, licht de situatie toe. “Hoewel de afgelopen vijf jaar het zakencijfer van de meeste bedrijven is gestegen, is de winstmarge gekelderd. Steeds meer bedrijven werken zich ook dieper in de schulden. De netto winstmarge van de dealers is gedaald van 1,41 % naar 0,9 %. Dit is een scheefgegroeide situatie die in de komende jaren niet zal verbeteren.”

Advertentie – lees hieronder verder

Het onderzoek van Febiac wijst uit dat er verschillende factoren aan de basis liggen van dit probleem. Om te beginnen, koopt de consument bij voorkeur kleinere wagens, die minder vaak onderhoud vergen. Op datzelfde ogenblik verplichten de constructeurs hun dealers om belangrijke investeringen te doen.

Volgens Federauto is het dus hoog tijd dat de sector zich aanpast aan de veranderende markt en precies daardoor worden vele jobs bedreigd. De organisatie meent dat 20 % van de jobs, in een sector die vandaag goed is voor 100.000 banen, in de volgende vijf jaar zullen verdwijnen.

Gaat u naar uw dealer voor de aankoop van een nieuwe wagen ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon