Mijn wagen verkopen: zo moet het

Mijn wagen verkopen: zo moet het

Denkt u eraan uw auto te verkopen? Of u nu overweegt een nieuwe auto te kopen, over te stappen op een bedrijfswagen of voor een andere vorm van mobiliteit te kiezen: uw wagen snel verkopen, kan een uitdaging zijn. Hier volgen enkele tips die u kunnen helpen uw voertuig beter te verkopen, aan een particulier of aan een professional.

Uw wagen verkopen aan een particulier of een professional?

Kiest u voor snelheid en/of gebruiksgemak, dan kan u uw auto verkopen aan de dealer bij wie u uw nieuwe auto koopt. U krijgt dan een overnamebod, een prijs die meestal wordt afgetrokken van de totale prijs van de nieuwe auto die u van plan bent te kopen.

U kunt uw auto ook verkopen aan een dealer die gespecialiseerd is in tweedehandswagens. In beide gevallen hoeft u het voertuig dat u wilt verkopen niet aan een technische keuring te laten onderwerpen. Let wel: de inruilprijs zal doorgaans lager zijn dan wanneer u uw auto zelf verkoopt, maar het minder langer duren en minder papierwerk met zich meebrengen.

Als u besluit uw auto zelf te verkopen, dan moet u ermee naar de technische keuring voor verkoop, ook bekend als de tweedehandskeuring of de keuring van tweedehandsvoertuigen bij verkoop. Zodra deze technische keuring achter de rug is, ontvangt u het keuringsbewijs, het tweedehandsrapport en de Car-Pass, een officieel document met de kilometerstand van het voertuig, alsook het inschrijvingsaanvraagformulier, dat twee maanden geldig is.

Al deze documenten moeten aan de toekomstige koper worden overhandigd. U moet ook het gelijkvormigheidsattest, het onderhoudsboekje, de originele verkoopfactuur en een certificaat voor de LPG-installatie, indien het voertuig daarmee is uitgerust, overhandigen.

De verkoopprijs bepalen

De verkoopprijs van uw voertuig is een bepalende factor, zo niet de belangrijkste factor. Maar hoe bepaalt u de prijs van uw voertuig? Afhankelijk van het merk, de leeftijd, de algemene staat, het aantal kilometers, de opties, de motor, de kleur enzovoort zal de prijs variëren.

Plaats uw advertentie

Zodra u uw verkoopprijs hebt bepaald, kunt u overgaan tot de plaatsing van uw advertentie op Gocar.be via onze tool. In een mum van tijd kunt u uw voertuig gratis online zetten. Weet dat een advertentie als een visitekaartje werkt: hoe aantrekkelijker, hoe meer kans u heeft om uw auto snel te verkopen. Daarom zijn de foto’s en de beschrijving van uw advertentie enorm belangrijk.

Neem ook foto’s van het interieur en de kilometerteller. Wees zo volledig mogelijk. Zaai geen enkele vorm van twijfel. Uw advertentie moet wettelijk de volgende gegevens bevatten: staat, kilometerstand, contactgegevens, lijst van de uitrusting (standaard en optioneel), onderhoudsgeschiedenis, exact merk en model, bouwjaar en chassisnummer.

Er wordt contact met u opgenomen over uw voertuig

Uw advertentie wordt gepubliceerd, waarna u gecontacteerd wordt door een potentiële koper. Spreekt u ermee af? Wees dan voorzichtig wat de tijd en de plaats van de afspraak betreft. Wees u ervan bewust dat de meeste kopers onderhandelen over de prijs van een tweedehandse auto, waardoor u vaak uitkomt op een prijs die lager ligt dan de verkoopprijs die in de advertentie wordt vermeld.

Als u het eens bent over de verkoopprijs, vermijd dan contante betaling, of zorg dat u iets hebt om de echtheid van de biljetten te controleren. Bovendien is het verboden contant te betalen voor een bedrag van meer dan 3000 euro. Het is beter om een bankoverschrijving te aanvaarden. Rond u de verkoop sowieso af door een verkoopovereenkomst op te stellen met de gegevens van elke partij.

Bent u klaar om uw voertuig te koop te zetten? Dat kan gratis op Gocar.be en in slechts enkele minuten!