Actualiteit

Vrachtwagenconstructeurs op de beschuldigdenbank

Sinds enkele maanden viseert de Europese Commissie diverse vrachtwagenconstructeurs. De Commissie vermoedde immers kartelafspraken tussen de belangrijkste spelers op de markt. De Commissie is niet mals voor de constructeurs en maakt de namen van de merken in kwestie bekend. Die laatsten zouden gedurende veertien jaar de lancering van technologieën die de emissie van schadelijke stoffen drukken, hebben vertraagd.

Laurent Norro | Gepubliceerd op 23 jan. 2015 | Leestijd: 2 min

De vermoedens van deze afspraken bestonden al langer en werden sinds januari 2011 onderzocht via diverse bezoeken aan de constructeurs. Er wed beslist om een officieel onderzoek in te stellen en dat bracht de kartelvorming tussen Daf Trucks, Daimler, Iveco, Scania, Volvo en MAN aan het licht. De feiten startten in 1997 en gingen door tot 2011.

De zes betrokken vrachtwagenconstructeurs  hebben ongeveer 100 % van de markt in handen wat maakt dat hun “overeenkomst” lang heeft stand gehouden. In november vorig jaar heeft de Commissie aan de merken een brief gestuurd waarin duidelijk wordt aangegeven wat hen ten laste wordt gelegd. De Commissie gaf ook aan dat ze zich aan een boete kunnen verwachten ten belope van 10 % van hun jaarlijkse wereldwijde zakencijfer.

Advertentie – lees hieronder verder

Om deze monsterlijke boete te motiveren, stelt de Europese Commissie dat de CO2-emissie van vrachtwagens tussen 1990 en 2010 maar liefst met 36 % is toegenomen. De constructeurs hebben van hun kant al aangegeven dat ze provisies hebben aangelegd om dergelijke sancties de baas te kunnen.

Wat denkt u van deze “overeenkomst” tussen de vrachtwagenmerken onderling ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon