Fun

Bizar : Een radar om dronkelui op te sporen!

Rijden of drinken, je moet kiezen! Nieuw is de slogan zeker niet, maar hij is actueler dan ooit. Want in de komende jaren zal de politie misschien over een onfeilbaar instrument beschikken om automobilisten op te sporen die onder invloed rijden. Een ploeg Poolse onderzoekers heeft namelijk zonet een radar op punt gesteld die in staat is het alcoholgehalte van een bestuurder te meten door middel van een high-tech laserstraal.

| Gepubliceerd op 25 jun. 2014 | Leestijd: 2 min

Concreet kunnen er alcoholcontroles plaatshebben zonder de bestuurders te doen blazen. Hoe gaat dat in zijn werk? De politie richt de laserstraal op de auto, zoals dat bij de radar van de snelheidscontrole het geval is. De laserstraal doorkruist de binnenruimte van de wagen en detecteert de hoeveelheid alcohol binnenin.

De radar zou aan boord erg nauwkeurig de hoeveelheid alcohol kunnen meten, die zich in de uitgeademde lucht bevindt, meerbepaald van zodra de bestuurder 0,1 gram ervan in zijn bloed heeft. Maar de radar zou nog niet het onderscheid kunnen maken tussen de uitgeademde alcohol van een persoon en een simpel blikje bier dat open gemaakt is in de wagen. Toch zou dit apparaat toelaten er een aantal auto’s uit te pikken die voor verdere controle door de politie in aanmerking komen.

Advertentie – lees hieronder verder

Als een voertuig positief test, is de kans groot dat meer doorgedreven testen zullen volgen. Volgens heel wat experten zou dit systeem toelaten heel wat meer bestuurders te controleren en de zogenaamde foute positief-testers te vermijden. Voor de commercialisering van de radar werd nog geen datum bekendgemaakt. Maar naar verluidt zou de serieproductie binnenkort starten.

Wat denkt u van deze innovatie?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon