Opinies

Twee Saoedische vrouwen gevangengenomen omdat ze met de auto reden

In Saoedi-Arabië hebben vrouwen niet het recht om met de wagen te rijden. Als je de regel niet volgt, kan je dat duur te staan komen. Loujain al-Hathloul en Maysa al-Amoudi kunnen er van meespreken. Ze moesten immers voor de rechtbank verschijnen die zich specialiseert in terrorismezaken.

| Gepubliceerd op 2 jan. 2015 | Leestijd: 2 min

Uiteraard hebben ze geen aanslag gepleegd. Het enige wat hen ten laste wordt gelegd, is dat ze in een auto zijn gestapt om zich te verplaatsen en dat ze deze feiten ook op de sociale media hebben gepost. Dit verbod voor vrouwen staat evenwel in geen enkele islamitische tekst geschreven wat de verantwoording voor de rechtbank ronduit schandalig maakt. In werkelijkheid vrezen ultraconservatieve moslims dat vrouwen toelaten om met de wagen te rijden, hun land “vrijer” zal maken. Slik …

Vandaag zitten beide vrouwen in de gevangenis. De organisatie Human Rights Watch heeft – zonder succes – hun vrijlating geëist en wacht tot op vandaag op antwoord. Dat wordt van nabij gevolgd want Saoedi-Arabië kan op deze manier een precedent scheppen.

Advertentie – lees hieronder verder

Human Rights Watch maakt zich zorgen over het lot van de vrouwen. Vooral Loujain al-Hathloul zit in slechte papieren omdat ze recidiviste is. Op 26 oktober nam ze ook al deel aan de campagne “Rijden is een keuze”. Die campagne was erop gericht om Saoedische vrouwen massaal aan het stuur te krijgen om zo de overheid wakker te schudden. Vandaag weet niemand wanneer men een uitspraak zal doen. Eén ding is zeker, het verdict zal van nabij worden gevolgd en flink wat stof doen opwaaien bij iedereen die het lot van beide vrouwen van nabij volgt op de sociale media.

Vindt u dat men een dergelijk verbod moet afschaffen ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon