Actualiteit

1.000 keer meer fijnstof door banden dan door motoren

Geschreven door Joris Bosseloo | 10/03/2020

Uit Brits onderzoek blijkt dat banden zowat duizend keer meer kleine deeltjes doen vrijkomen dan verbrandingsmotoren. Met steeds meer elektrische auto’s in het vooruitzicht, is dit zeer slecht nieuws.

Volgens is de negatieve impact van banden veel groter dan gedacht. Het onafhankelijke Britse onderzoeksbureau legde de goedkoopste banden die er beschikbaar zijn onder een Volkswagen Golf van 9 jaar oud. Vervolgens werd de hatchback volgeladen tot het wettelijke maximum en 320 kilometer lang getest aan een stevig tempo. Het parcours was bochtig en de asfaltkwaliteit gemiddeld. Na de rit was er 1.844 gram rubber verdwenen.

Die 5,8 g/km aan fijne deeltjes staat in schril contrast met de 4,5 milligram per kilometer die de geldende uitlaatgaslimiet vertegenwoordigt. De deeltjes die vrijkomen van banden zijn doorgaans wel groter dan het fijnstof dat uit een uitlaat ontsnapt, maar niettegenstaande komen er volgens Emission Analytics ook microdeeltjes vrij door de hitte. En dan zijn er nog de remmen, die eveneens schadelijke stoffen produceren tijdens het gebruik ervan. Weet trouwens dat hybrides en elektrische auto’s vanwege hun hoge gewicht nog meer druk uitoefenen dan een qua afmetingen gelijkwaardige benzine- of dieselwagen, met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's