Actualiteit

5 factoren die het rijbereik van een elektrische auto beïnvloeden

Wie niet weet wat “range anxiety” betekent, heeft waarschijnlijk nog nooit met een elektrische auto gereden. Meer nog dan bij conventionele vierwielers met een verbrandingsmotor is de autonomie van zulke modellen afhankelijk van bepaalde factoren. Een overzicht.

Maxime Pasture | Gepubliceerd op 12 feb. 2021 | Leestijd: 2 min

1. De rijstijl

Dit is de belangrijkste factor. Rijden met een elektrische wagen vereist een sterk anticiperend vermogen. Je moet zuinig met het gaspedaal omspringen en probeert best een zo constant mogelijke snelheid aan te houden. Op de autosnelweg doe je er ook goed aan om iets trager te rijden als je zo ver mogelijk wil geraken (110 in plaats van 120 km/u).

2. Het gewicht

Hoe minder gewicht een auto moet meesleuren, hoe minder hij verbruikt. Laat dus geen (zware) spullen in de koffer liggen die je niet onmiddellijk nodig hebt.

Advertentie – lees hieronder verder

3. Het weer

In de winter is de autonomie van elektrische wagens kleiner dan in de zomer omdat de accu’s niet op temperatuur zijn. De verwarming opzetten? Ook dat verlaagt de autonomie aanzienlijk. Een dikke jas aanhouden dan maar? Minder veilig dan er geen aan te hebben…

4. Airco gebruiken

De verwarming inschakelen, zorgt er dus voor dat het rijbereik slinkt en die vlieger gaat ook op als je airconditioning gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe meer energie-intensieve apparatuur, hoe kleiner de autonomie.

5. Slijtage

De batterijen zijn uiteraard onderhevig aan slijtage, net zoals die van een smartphone. Zijn ze 5 jaar of ouder, dan zullen ze sneller leeg zijn dan nieuwe exemplaren.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon