Actualiteit

Vermoeidheid treft 1 bestuurder op 20

In België zit bij 1 op 20 ritten een vermoeide chauffeur aan het stuur. Vooral jonge bestuurders worden vaak het slachtoffer van vermoeidheid tijdens lange trajecten. De cijfers komen van een studie die VIAS voerde.

Gert Verhoeven | Gepubliceerd op 21 jun. 2018 | Leestijd: 2 min

De gevolgen van een ongeval met een vermoeide bestuurder zijn vaak erg groot. Men schat dat vermoeidheid aan de basis ligt van ongeveer 20% van de zware verkeersongevallen. Het impact is vergelijkbaar met dat van alcohol aan het stuur.

Naarmate het traject langer wordt, stijgt het aantal bestuurders met vermoeidheidsverschijnselen. Voor trajecten van 60 tot 120 km worden dubbel zoveel vermoeide bestuurders (10%) geteld dan bij een gemiddelde rit. Op een rit van 180 km of langer stijgt dit tot 15%.

Advertentie – lees hieronder verder

Om vermoeidheid aan het stuur te voorkomen, zijn er tal van efficiënte oplossingen: regelmatig pauzeren, wisselen van bestuurder of even stoppen om te slapen. Respondenten gaven ook aan dat ze ook andere manieren hadden om indommelen te voorkomen: radiovolume verhogen, iets eten, telefoneren of zelfs sneller rijden. Deze laatste middeltjes helpen niet en als ze toch helpen, is het effect slechts van korte duur.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon