Actualiteit

Car-Pass binnenkort ook voor geïmporteerde auto’s

Op 3 september werd in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om de Car-Pass-verplichtingen uit te breiden naar geïmporteerde tweedehandsvoertuigen. Daar zit uiteraard een reden achter…

Geschreven door Stéphane & Laurent Willemart | 15/11/2018

Volgens studies van het Europees Parlement “vertegenwoordigen voertuigen met een gewijzigde kilometrage tussen 5% en 12% van de nationale verkoop van tweedehandsvoertuigen en tussen 30% en 50% van de grensoverschrijdende verkoop. De overeenkomstige financiële verliezen bedragen tussen 5,6 en 9,6 miljard euro in de Europese Unie. Maar naast de financiële schade die een dergelijke praktijk vertegenwoordigt, staat de veiligheid van de Europese consument op het spel.”

De EU is nog niet klaar om deze kwestie aan te pakken. Hoewel de behandeling van een kilometerteller in 26 lidstaten illegaal is, verschillen de sancties aanzienlijk van land tot land. Bovendien heeft de Unie nog geen concrete stappen ondernomen om de nationale wetgeving op dit gebied te harmoniseren.

De conclusie luidt dan ook als volgt: in 2018 beschikten alleen België en Nederland over een doeltreffend kilometragecontrolesysteem. Sinds 2016 werken de twee landen samen door deel te nemen aan een uitwisseling van informatie.

Car-Pass

Om de vervalsing van de kilometerstand bij grensoverschrijdende verkoop van tweedehandsvoertuigen tegen te gaan, wil de Belgische wetgever ervoor zorgen dat de bekende kilometerstand van geïmporteerde voertuigen wordt meegedeeld aan de vzw Car-Pass. Op die manier zouden deze voertuigen onderworpen zijn aan hetzelfde regime als Belgische voertuigen bij nationale verkoop.

Een ander nieuwigheid: de Car-Pass zal een reeks nieuwe informatie bevatten die nuttig is voor de koper, zoals bijvoorbeeld de vermelding dat een voertuig het voorwerp is geweest van een terugroepactie maar dat de houder het niet heeft opgevolgd, of de Euro-norm waartoe het voertuig behoort, een norm die de toegang tot bepaalde “lage-emissiezones” zoals Brussel of Antwerpen regelt. De doelstelling van transparantie is dus de leidraad van dit project, ook al moet er volgens de ministers Peeters en Bellot een globale oplossing van de Unie komen om deze fraude uit te roeien.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook