Actualiteit

Elektrisch, hybride of plug-in hybride: de juiste keuze maken

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/10/2018

In een tijd waarin diesel- en benzineprijzen recordhoogtes bereiken, overwegen veel Belgen een alternatief om hun brandstofkosten te verlagen. CNG is een mogelijkheid, al kan je natuurlijk ook voor een elektrische wagen, een hybride of plug-in hybride kiezen. Een overzicht.

1. Klassieke hybride

De klassieke hybride auto is populair gemaakt door Toyota. Deze auto’s zijn voorzien van een kleine elektrische motor die de verbrandingsmotor bijstaat met als doel om minder te verbruiken. De bijhorende batterij wordt alleen opgeladen bij deceleratie.

De 100% elektrische actieradius is bij een hyride minder belangrijk. Ze kunnen niet worden aangesloten aan het elektriciteitsnet en hebben dus ook geen garage nodig. Het brandstofverbruik ligt in vergelijking met een gewone auto vooral in steden lager.

2. Oplaadbare hybride

De oplaadbare hybride auto wordt ook wel plug-in hybride genoemd en bezit krachtige een elektrische motor met een grotere batterijcapaciteit. Deze voertuigen kunnen worden opgeladen (thuis of aan een laadpaal) en bieden een 100% elektrisch bereik van enkele tientallen kilometers.

Afhankelijk van het gebruik en op voorwaarde dat ze regelmatig worden opgeladen, kan je het verbruik van een plug-in hybride tot een absoluut minimum beperken. De verbrandingsmotor is vooral welkom op langere ritten. Het nadeel? Zijn accu en elektrische motor maken een plug-in hybride zwaar en wie alleen op de verbrandingsmotor rijdt, zal dus meer verbruiken dan anders.

3. Elektrische auto

De elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor of brandstoftank. In de plaats daarvan bezit hij een (of twee) elektrische motor(en) en een accu die, afhankelijk van het model, een bereik van enkele honderden kilometers biedt.

Een EV laad je thuis op, op het werk of aan een openbare laadpaal. De onderhouds- en verbruikskosten van een elektrische auto liggen lager maar in aanschaf zijn ze wel het duurst.

Trefwoorden

Lees ook