Actualiteit

Waarom autoruitschade ook voordelen kan hebben

Autoruitschade bij een interessante tweedehandsauto? Geen probleem, wij vertellen je precies waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn.

De redactie | Gepubliceerd op 17 okt. 2018 | Leestijd: 9 min

Een gebruikte auto kopen, is altijd een soort gok. Uiteraard maak je graag een proefrit om de auto te testen en kijk je nauwkeurig of er gebreken of dergelijke zijn. Maar lang niet elke schade is op die manier waarneembaar. Tenzij het autoruitschade is natuurlijk.

Een auto met autoruitschade lijkt misschien niet aantrekkelijk, maar het hoeft zeker niet het einde van je interesse te betekenen. Sterker nog, soms kan het juist een aanrader zijn om een bod te doen op een auto met ruitschade.

Advertentie – lees hieronder verder

Waarom autoruitschade kansen biedt

Heb je een interessante tweedehands auto gezien op de website? Dan is de kans groot dat je de enige geïnteresseerde bent. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, maar wanneer het gaat om een bijzonder interessant model tegen een scherpe prijs, wordt het lastig om de auto in je bezit te krijgen en al zeker wanneer het een auto is zonder enige zichtbare schade. Een tweedehandsauto mét autoruitschade is vaak veel makkelijker te krijgen tegen een lagere prijs omdat er minder mensen zijn die interesse hebben.

sales

Daarnaast zorgt ruitschade voor een lagere dagwaarde van de auto en daarmee een lagere BPM waardoor de kosten voor de auto lager zijn wanneer je deze naar Nederland wilt importeren bijvoorbeeld. De dagwaarde van de auto wordt onder andere bepaald aan de hand van:

  • De koerslijsten (voor auto’s tot maximaal zeven jaar oud)
  • Het bouwjaar
  • De kilometerstand
  • Slijtage en beschadigingen aan de auto zoals autoruitschade
  • De accessoires

Daar komt ook nog eens bij dat de verkoper vaak sneller geneigd is om in te leveren op de prijs wanneer je een serieus bod kunt doen. Een auto met schade is immers lastiger om te verkopen dan een auto die totaal geen zichtbare schade heeft een dat betekent concreet vaak een lagere prijs.

prijs

Andere mensen zien voornamelijk de ruitschade en weten niet goed wat zij hiermee aan moeten. Direct aan het werk met de auto is immers niet het idee wanneer je een andere auto koopt. Maar wat zijn dan de opties? We helpen je graag verder. Waar moet je nou écht op letten en hoe zorg je ervoor dat je auto voor een aantrekkelijke prijs weer helemaal in orde is?

Autoruitschade kan gevolgen hebben voor de auto

Autoruitschade kan eventueel gevolgen hebben voor de staat van de auto. Zeker wanneer een van de zijruiten of achterruit beschadigd is. De bekleding kan nat worden, de elektronica in de auto kan beschadigd raken en daarnaast is het onveilig en oncomfortabel om met de auto te rijden. Is de voorruit van de auto beschadigd en is de ruit voorzien van coating? In dat geval kunnen er meer problemen ontstaan. Is het aluminiumpoeder nat geworden dat tussen de twee lagen glas aangebracht is als coating? Dan kan het aluminium gaan oxideren waardoor er een grijze vlek ontstaat in de voorruit zelf. Op dat moment is het vervangen van de voorruit onvermijdelijk.

rijden

Is er meer schade ontstaan dan alleen ruitschade door lekkage in de auto? Dan is het belangrijk om de eventuele kosten voor reparatie of vervangen van de elektronica en bekleding mee te nemen in het budget. Die kosten liggen al snel hoger dan de kosten van een nieuwe voorruit.

Belangrijk om te weten bij het zoeken naar een auto

Wanneer het gaat om autoruitschade, dan gaat het direct ook om verschillende soorten autoglas. Er zijn grofweg twee soorten glas die gebruikt worden: gehard glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, en gelaagd/gelamineerd glas. Ruitschade in gelaagd glas zorgt niet voor een enorm probleem. Het glas bestaat namelijk uit meerdere lagen en wordt bij elkaar gehouden door een laag PVB-folie – ook wanneer de buitenste laag beschadigd raakt door een opspattend steentje. Gehard glas breekt direct in duizenden delen uiteen en kan daarom niet gerepareerd worden.

glas

Bij de meeste auto’s is alleen de voorruit gemaakt van gelaagd glas. Er zijn bepaalde modellen die echter ook een gelaagde achterruit hebben en/of gelaagde zijruiten. Zit er een sterretje in de achterruit van de auto waar je interesse in hebt? Dan is deze achterruit gemaakt van gelaagd glas…

Een auto met autoruitschade kopen – en dan?

Wanneer je een tweedehandsauto met autoruitschade hebt gekocht – nadat je gekeken hebt of er niet meer schade aan de binnenkant van de auto zichtbaar is door de ruitschade – dan zijn er verschillende opties. Je kan ervoor kiezen om door te rijden met ruitschade in de voorruit, maar gezien de mogelijke gevolgen (zeker bij een gecoate voorruit) is dat niet de meest wenselijke optie. Daarnaast wil je natuurlijk trots kunnen zijn op je nieuwe aanwinst. Dan is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden om de autoruit te vervangen, zeker wanneer deze niet meer gerepareerd kan worden.

gebroken voorruit

De voorruit vervangen van een auto met autoruitschade kan je zelf op voorwaarde dat je genoeg ruimte, tijd en kennis terzake hebt. Heb je niet, dan kies je best voor een uitbesteding van de werkzaamheden.

Het vervangen van een ruit met autoruitschade

Autoruitschade is al lang geen enorm probleem meer wanneer je op zoek gaat naar een tweedehandsauto. Hoewel het de reden kan zijn voor de verkoop van de auto, kan je binnen een aantal werkdagen een compleet nieuwe voorruit hebben voor uw nieuwe aankoop. De prijzen vallen vaak veel lager uit dan je denkt aangezien de experts gebruikmaken van zogenaamde aftermarket-autoruiten. Niet alleen voor voorruiten trouwens, maar ook voor zij- en achterruiten. Hét grote verschil met de merkruiten van uw eigen dealer is dat er geen merklogo op deze autoruiten staat. En de prijs natuurlijk.

Conclusie: wie een een auto te koop ziet staan met ruitschade aan de voorruit of met een ontbrekende zijruit of achterruit, is dat niet per sé het einde van de wereld. Integendeel zelfs. Bekijk dus rustig of er schade in de auto is door de ruitschade en onderhandel over de prijs van de wagen. Vervolgens kan je de  autoruitschade onmiddellijk laten behandelen tegen aantrekkelijke prijzen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon