Actualiteit

Honda Civic Type R Limited Edition “sneller dan Ferrari F40”

Geschreven door Joris Bosseloo | 11/07/2020

De Honda Civic Type R Limited Edition, de strafste Civic tot op heden, heeft een nieuw rondetijdrecord voor voorwielaandrijvers gevestigd op het Suzuka Circuit in Japan. De hete hatchback klokte af op 2 minuten en 23,993 seconden, wat hem sneller maakt dan de Ferrari F40, het sportwagenicoon van de jaren ’80…

Suzuka is een 5,8 km lang circuit dat bekendstaat om zijn snelle chicanes en uitdagende bochten en bevat een recht stuk van 1,2 km. Het wordt als een van de meest veeleisende omlopen ter wereld beschouwd.

Lichter = sneller

De nieuwe Civic Type R Limited Edition is 47 kg lichter dan de standaardversie, wat hem een tikkeltje sneller maakt (0 tot 100 km/u in 5,7 seconden…) en al zeker op circuit. Op motorisch vlak zijn er geen verschillen: de 2-liter turbo met VTEC-technologie – lees: kleppen met een variabele timing en lifthoogte – produceert dus nog steeds 320 pk bij 6.500 t/min en 400 Nm koppel tussen 2.500 en 4.500 t/m. Zijn oplage in Europa is beperkt op amper 100 exemplaren, vandaar de voor de hand liggende benaming.

Sneller dan iconische Ferrari

Om je een idee te geven van de rondetijd: de compacte Honda scheurde een seconde sneller over de eindmeet dan de Ferrari F40, de natte droom van zowat alle sportwagenliefhebbers die in de jaren ’80 zijn opgegroeid en niet per se van een Porsche 911 Turbo droomden, en klopte de  Renault Megane RS Trophy-R met ongeveer anderhalve seconde. Achter het stuur van de Honda zat racepiloot Takuya Izawa, bekend van de GT Series. Hieronder kan je de man in kwestie aan het werk zien.

Trefwoorden

Lees ook