Actualiteit

Indianenstam eist dat Jeep modelnaam wijzigt

Naast de Wrangler moet de Cherokee ongetwijfeld de bekendste Jeep zijn van de afgelopen decennia zijn. Da’s niet verwonderlijk als je weet dat de eerste generatie al van 1974 dateert. Een succesnummer dus, dat evenwel van typeaanduiding dreigt te moeten veranderen omdat de gelijknamige indianenstam dat wil.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 26/02/2021 | Leestijd: 3 min

De Cherokee is een groep zogenaamde ‘Native Americans’ en zij zijn het beu dat een multinational de naam van hun stam dragen. “We zijn niet vereerd om Cherokee op een auto te zien”, aldus Chuck Hoskin Jr., het huidige stamhoofd. “Wie ons wil eren, doet dat maar beter door zich te verdiepen in onze geschiedenis en cultuur. De man liet wel weten open te staan voor “een open en constructieve dialoog”.

Stellantis, de autogroep die Jeep in zijn portefeuille heeft, kon natuurlijk niet anders dan reageren. “Onze voertuignamen zijn door de jaren heen zorgvuldig gekozen en gekoesterd om inheemse Amerikanen te eren en te huldigen om hun nobelheid, dapperheid en trots”, zo luidde de verklaring. Jeep zit met andere woorden niet te springen om de Cherokee en de Grand Cherokee van naam te doen veranderen, maar beweert wel effectief te willen praten over de materie. “We zullen een respectvolle en open dialoog met Cherokee-stamhoofd Chuck Hoskin Jr. aangaan”.

Advertentie – lees hieronder verder

Niet het eerste geval

Het rommelt al een hele poos wat naamgevingen betreft, en al zeker sinds het ontstaan van de beweging Black Life Matters, die onder andere ingebakken racisme wil bestrijden. Een bekend voorbeeld is het NFL-team de Washington Redskins, dat tegenwoordig Washington Football Team heet. Kijken we naar ons eigen landje, zien we dat er straatnamen die verwijzen naar racistische figuren uit het verleden worden aangepast. Denk maar aan de Leopold II-tunnel in Brussel, die naar een vrouw zal worden genoemd.

Op zoek naar een tweedehandse Jeep Cherokee? Klik dan hier

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie