Actualiteit

Opvolger Toyota GT86 komt in 2021, mét turbo

Geschreven door Joris Bosseloo | 30/03/2020

Het gebrek aan punch is altijd al de reden geweest waarom veel liefhebbers van het genre niet overstag zijn gegaan om een Toyota GT86 in huis te halen. Zijn opvolger, die volgend jaar zijn debuut wil maken, moet daarom overtuigender overkomen. Eindelijk met een turbo? En wat met Subaru?

Tijdens een Toyota-conferentie voor professionelen in de VS werd een slideshow getoond met nieuwe modellen die op de planning staan. Daartussen zat de “86”, voorzien voor 2021.

GR86

Dat er geen “GT” voor stond, is natuurlijk geen typfout. We gaan ervan uit dat de opvolger van de leuke coupé GR86 zal heten, met de verwijzing naar sportieve partner Gazoo Racing en om in lijn te vallen met de GR Supra.

Een vermomde BMW?

In tegenstelling tot wat je nu misschien denkt, zou de GR86 geen BMW met andere kleren worden zoals de nieuwe Supra (afgeleid van een Z4). Het onderstel komt volgens verschillende bronnen van Toyota zelf (TNGA, al in gebruik voor verschillende modellen, van de compacte Toyota C-HR tot de langgerekte Lexus LC), al is er helemaal nog geen duidelijkheid over de herkomst van de motor. De ene zegt dat het een 2,4-liter boxer van Subaru wordt, de andere een 2-liter van BMW, zoals in de minder krachtige versie van de Supra. De Subaru BRZ en de 86 zouden tweelingbroers blijven, zo wordt beweerd, en sowieso zal er een turbo in het spel zijn. Wij. Kunnen. Niet. Wachten.

Trefwoorden

Lees ook