Actualiteit

Plan je afspraak 4 tot 5 weken op voorhand voor je technische keuring

Er lijken recentelijk een paar haperingen te zijn opgetreden bij het versturen van uitnodigingen om voertuigen in te sturen voor technische controles. Sommige automobilisten hebben hun uitnodiging ontvangen, maar anderen niet. Hoe dan ook, het is essentieel dat je je afspraak voor je technische keuring 4 tot 5 weken van tevoren maakt.

Gesponsorde content | Gepubliceerd op 30 okt. 2023 | Leestijd: 7 min

Verplichte jaarlijkse technische controle

Jaarlijkse technische controles zijn verplicht voor alle voertuigen ouder dan 4 jaar. Aangezien dit een gewestelijke verantwoordelijkheid is, beheren een aantal erkende instanties de keuringsstations in België. In Brussel en Vlaanderen verdelen 6 bedrijven deze markt:

  • AIB nv
  • Autoveiligheid nv
  • S.B.A.T. nv
  • Keuringsbureau Motorvoertuigen nv
  • La Sécurité Automobile nv
  • Auto Controle & Techniek nv

Goed om te weten: je kunt naar het keuringsstation van je keuze gaan voor de technische keuring. Als je je auto echter opnieuw laat nakijken, moet je naar hetzelfde station gaan waar je hem in eerste instantie hebt laten nakijken. Via de website Keuringauto.be kun je gemakkelijk een keuringsstation vinden en een afspraak maken, ongeacht het merk en waar je je in België bevindt.

Advertentie – lees hieronder verder

Wie is verantwoordelijk voor het versturen van uitnodigingen voor technische inspecties?

Elke maand stuurt de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) aan de erkende keuringsorganismen een dossier met de gegevens van de voertuigen die een periodieke technische controle moeten ondergaan. Op basis van dit bestand sturen de keuringsorganismen oproepingsbrief naar de eigenaars van de betrokken wagens met de uitnodiging om zich te melden voor de autokeuring.

Onlangs hebben computerproblemen bij de DIV echter geleid tot hiaten in de bestanden die naar de erkende instanties werden gestuurd. Hierdoor ontvingen sommige voertuigeigenaars hun oproep niet zoals verwacht.

Het is belangrijk op te merken dat deze oproepingsbrief alleen dient als herinnering aan de verplichting om je voertuig te laten keuren. Als je geen aanmaning hebt ontvangen, kun je je niet onttrekken aan deze verplichting. Met andere woorden, zelfs als je geen oproep hebt ontvangen, ben je nog steeds verplicht om je voertuig te laten keuren binnen de geldigheidsperiode van het certificaat dat bij de vorige keuring is afgegeven.

Het probleem is echter dat veel automobilisten zonder de uitnodiging vergeten een afspraak te maken of dit te laat doen. Dit kan leiden tot extra kosten als de afspraak niet op tijd wordt gemaakt. Deze extra kosten variëren van € 8,90 voor de eerste maand vertraging tot € 50,30 voor een periode van zes maanden of meer.

Bovendien riskeer je bij een politiecontrole een boete (minimaal € 80) als je met een verlopen keuring rijdt. En dat is nog niet alles! Bij een ongeval kan je verzekering weigeren de schade te dekken, waardoor de verantwoordelijkheid voor de financiële gevolgen op jouw schouders komt te liggen.

Hoe voorkom je vertraging bij de technische keuring? 

autokeuring

De keuringstermijn staat duidelijk vermeld op het groene certificaat van je voertuig. Hoewel dit certificaat vaak zorgvuldig wordt bewaard bij de documenten van het voertuig, wordt het natuurlijk niet dagelijks geraadpleegd. Houd er rekening mee dat afspraken soms meer dan een jaar van tevoren kunnen worden gemaakt, zodat u de mogelijkheid hebt om vooruit te plannen. Zodra je je voertuig ter keuring hebt aangeboden, kun je zelfs een afspraak boeken voor het volgende jaar, met de flexibiliteit om deze op een later tijdstip te wijzigen.

In Wallonië heeft Autosécurité ook een wachtlijstsysteem ingevoerd. Als er op het eerste gezicht geen slot beschikbaar is om de vereiste deadlines te halen, kunt u zich inschrijven op deze wachtlijst. Als er een plaats vrijkomt, wordt deze aan u toegewezen. Dankzij deze aanpak kan ongeveer 80% van de bestuurders die aanvankelijk te laat zijn, hun voertuig op tijd laten keuren.

Het laatste nieuws is dat de controlestations zich lijken te hebben aangepast. Op sommige plaatsen is het, als je veel geluk hebt, mogelijk om een afspraak voor de volgende dag te maken, al raden we aan om dat 2 tot 3 weken van tevoren te doen. Dat is immers nog altijd de gemiddelde tijd die nodig is om een afspraak te krijgen en kosten voor te laat komen te vermijden.

Lees meer over de boetes voor te laat komen:

Regel van toepassing op laatkomers in Brussel en Vlaanderen (tarieven 2023):

Voor de eerste maand is het extra te betalen bedrag € 9,70 en tijdens de tweede en de derde maand € 13,90. Tijdens de vierde, vijfde en zesde maand komt de toeslag neer op € 20,80. Na de zesde maand moet je € 34,70 ophoesten.

Regel van toepassing op laatkomers in Wallonië (tarieven 2023):

Voor de eerste maand is het extra te betalen bedrag € 9,90 en tijdens de tweede en derde maand € 14,50 euro. Tijdens de vierde, vijfde en zesde maand bedraagt het supplement € 27,80. Na de zesde maand moet je € 55,70 betalen. Als je je afspraak niet mist, voorkom je zo’n toeslag.

Bron: Keuringauto.be

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon