Actualiteit

Renault Sport Spider hapt al 25 jaar lucht

Dit jaar is het een kwarteeuw geleden dat de Renault Spider, een van de meest spraakmakende open tweezitters van de jaren ’90, werd voorgesteld in Genève…

Belga | bewerkt door Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 21 jul. 2020 | Leestijd: 2 min

Dit verhaal start in 1990, toen Renault met de Laguna op de proppen kwam, een opvallend studiemodel dat niet mag worden verward met de gelijknamige berline die later op de markt zou verschijnen. Het project mondde uit in een prototype dat in 1994 werd onthuld en waarvan het gedurfde ontwerp geïnspireerd was op de Alpine A220 Cévennes, een rallywagen uit de jaren ’70 met een erg korte achterkant. Niet verwonderlijk kwam de bolide uit de Alpine-site van Dieppe gerold.

Om gewicht te besparen, werd een structuur van aluminium gebruikt, waardoor de kleine tweezitter maar 930 kg op de weegschaal zette. Om het bakje aan te drijven, werd voor een 150 pk sterke, atmosferische 2-litermotor gekozen, bekend van de Clio Williams en de Megane Coupé 16V. Dit was trouwens al een ‘Renault Sport’.

Advertentie – lees hieronder verder

Licht en luchtig

Het grote publiek kreeg de Spider voor het eerst te zien op het Autosalon van Genève in 1995. Hij was bestelbaar met of zonder voorruit. De versie mét werd het populairst, ook al woog die variant 35 kg meer dan de versie zonder. Om zijn gewicht zo laag mogelijk te houden, was er geen verwarming aan boord en zelfs ABS ontbrak.

Beperkte oplage

Tussen 1995 en 1999 werden maar 1.726 Spiders tot leven gewekt, waaronder 80 Spider Trophy’s.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie