Actualiteit

Rijden met een elektrische auto: wie gebruikt “groene energie”?

Geschreven door Joris Bosseloo | 31/01/2019

Hoewel 9 op de 10 Belgen die een elektrische wagen kopen dat voornamelijk uit ecologische redenen zouden doen, zijn er slechts weinigen onder hen die zich ook effectief bewust afvragen waar de stroom die ze daarvoor nodig hebben vandaan komt. Een onderzoek van… Volvo!

Volgens de Belgische tak van de Zweedse fabrikant geeft meer dan de helft (56%) van de eigenaars van elektrische of hybride auto’s toe niet te weten waar de elektriciteit die hun auto oplaadt, vandaan komt. Laat staan dat ze er persoonlijk voor zorgen dat ze daar ‘groene energie’ voor gebruiken. In bijna een kwart van de gevallen (24%) wordt de gebruikte stroom geproduceerd uit fossiele brandstoffen, hoewel 71% van de ondervraagden beweert te willen overschakelen op 100% groene energie.

De studie toont ook aan dat de hoge prijs het belangrijkste obstakel vormt om níet voor een elektrische of hybride auto te opteren. Dat vindt zowat 70% van de Belgen die momenteel met een auto met een verbrandingsmotor rondrijden. Het tweede argument om uitsluitend op benzine of diesel te blijven tuffen, is het gebrek aan een deftige openbare oplaadinfrastructuur in ons land (53%). Pas daarna worden de kosten en de complexiteit van de installatie van een huisterminal aangehaald (35%). Wel zou 80% van onze landgenoten bereid zijn om de aankoop van een elektrisch voertuig te overwegen op voorwaarde dat de prijzen zouden dalen. Zo’n 75% zou al toehappen indien er meer laadpunten zouden bijkomen.

En hoe zit het met het vertrouwen in elektrische auto’s? Ongeveer 6 op de 10 Belgen menen dat hybrides betrouwbaarder zijn dan 100% elektrische auto’s.

Trefwoorden

Lees ook