Actualiteit

Vector: straaljager voor de straat met 2.000 pk?

Geschreven door Joris Bosseloo | 16/08/2018

Bij wie de allereerste Gran Turismo nog heeft gespeeld, doet de naam ‘Vector’ misschien een belletje rinkelen. Voor de rest: Vector was een Amerikaans sportwagenmerk waarvan de modellen nogal aan Lamborghini’s deden denken.

De link tussen Lamborghini en Vector, dat in de jaren 70 werd opgericht, is niet zo ver te zoeken. Het design van Vectors vertonen duidelijke Lambo-trekken en in de Vector M12 die in de vijf laatste jaren voor het milennium werd verkocht, zat zelfs de bijna 500 pk sterke 5,7 liter V12-motor uit de fabelachtige Diablo. Hoe dat kwam? Zowel het Italiaanse als het Amerikaanse merk lag in handen van de Indonesische groep Megatech.

Anno 2018 is Vector weer eigendom van Amerikaans bezieler Gerald Wiegert.  Hij wil het merk nu herlanceren en verkondigde zopas de komst van de Vector WX8, uitgerust met een V8 biturbomotor met een cilinderinhoud van 7 of 10 liter (!).  Dat blok zou dan gekoppeld worden aan een elektrische centrale om tot een gecombineerd vermogen van 2.000 pk geraken. De beoogde topsnelheid: meer dan 430 km/u. De toekomst zal uitwijzen of ‘s mans plannen ook werkelijkheid worden.

Trefwoorden

Lees ook