Actualiteit

Zuiveren moderne dieselwagens de lucht?

Geschreven door Maxime Hérion | 02/09/2019

Volgens een onderzoek van Auto, Motor und Sport en de specialisten van “Emissions Analytics”, zou de nieuwste generatie diesels de omgevingslucht zuiveren. Daar zijn weliswaar voorwaarden aan verboden.

Het is geen geheim dat de nieuwste generatie dieselmotoren (Euro 6d-Temp) ruim onder de NOX-grenswaarden zitten en het veel beter doen dan de blokken die aan de vorige normen voldoen (Euro 5 en Euro 6b). Onlangs hebben de Duitsers van een onderzoek laten uitvoeren door Emissions Analytics. Diens specialisten hebben ontdekt dat Euro 6d-Temp-motoren niet alleen veel minder deeltjes uitstoten dan voorheen, ze zouden zelfs de in de lucht aanwezige deeltjes absorberen. De experts analyseerden de uitstoot van een BMW 740d, een Citroën C5 Aircross BlueHDI, een Kia Optima Sportwagon CRDI en een VW Tiguan TDI.

De conclusie? Zo’n nieuwe diesel verbetert de atmosfeer alleen als er veel luchtvervuiling is en dus veel minder op een “normale” dag. Het zou met andere woorden net goed om deze wagens in een stad te laten rondrijden. Ze “corrigeren” de meer vervuilende diesels, volgens de studie.

Trefwoorden

Lees ook