Auto-industrie

Dacia Sandero bestverkochte auto in Europa

De maand juli leverde een verrassend resultaat op in de Europese autoverkoop. Op de eerste plaats prijkt de Dacia Sandero die de ongenaakbare Volkswagen Golf van zijn troon stootte. 

Geschreven door Alain De Jong | 30/08/2021

Hoewel de marktintroducties dezer dagen bijna volledig gefocust zijn op geëlektrificeerde SUV’s, vertoont de commercie in de autosector toch nog een heel ander beeld met vooral klassieke en betaalbare hatchbacks aan de top van de verkooptabellen. Meestal voert de Volkswagen Golf de verkoop aan in Europa, maar in juli werd het Duitse iconische model enigszins onverwacht de loef afgestoken door niemand minder dan de … Dacia Sandero.

Dat meldt Automotive News Europe dat zich baseerde op een analyse van Jato Dynamics in 26 Europese landen. Daaruit bleek dat er in juli 2021 20.446 Sandero’s zijn verkocht tegenover 19.495 Golfs en 18.858 exemplaren van de Toyota Yaris. In de top 10 heeft Dacia nog een tweede model: de Duster op de achtste plek. Ook Volkswagen scoort goed met nog drie andere wagens in de top 10: Polo (4), T-Roc (5) en T-Cross (7).

Geringere terugval

Jato Top 10 Dacia Sandero

Deze verrassende eerste plaats heeft Dacia deels te danken aan het wereldwijde chiptekort, dat ook de autosector treft. Net als de andere constructeurs kende ook het Roemeense Renault-merk een terugval in zijn verkoop, maar alleen was die met -16% in juli minder sterk dan bij zijn concurrenten, zoals blijkt uit de Jota-data. Zo verkocht bijvoorbeeld Volkswagen 19% minder voertuigen en zag het moedermerk Renault zijn verkoop zelfs met 54% teruglopen.

Het succes van de Sandero is natuurlijk eveneens te verklaren door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die steeds meer kopers naar de Dacia-showrooms lokt. Dit model is een budgetvriendelijke, compacte vijfdeurs hatchback die al voor 8.900 euro van eigenaar verandert, als je kiest voor de variant met een 65 pk sterke benzinemotor. Dacia is inderdaad zowat de ‘Aldi van de automarkt’, want ook de Duster SUV (vanaf 13.190 euro) en de elektrische Spring (vanaf 16.990 euro) zijn prijzenkrakers in hun segment.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook