Auto-industrie

De favoriete auto van de Belgen is… 

Sinds begin 2021 zijn er meer dan 200.000 nieuwe auto’s geregistreerd. Het is niet verrassend dat een meerderheid daarvan SUV’s zijn. En de meest favoriete auto in ons land is ook een beetje Belgisch. 

Geschreven door Sébastien Vanhouche  | 17/08/2021

Tijdens de eerste 6 maanden van 2021 werden er 232.391 nieuwe auto’s geregistreerd in België.  Dat is nog niet zo veel als het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar, maar toch al meer dan in 2020. En dat is goed nieuws voor de automarkt. De meerderheid daarvan zijn SUV’s.

47,2% van de nieuwe auto’s die in 2021 in België zijn aangekocht, maken deel uit van deze categorie en één model in het bijzonder onderscheidt zich van de massa.

Advertentie

De Belg koopt Belgisch! Of toch bijna… 

Volvo XC40

De Volvo XC40 is de bestverkochte auto in België met 6.212 verkochte exemplaren. Het is dus duidelijk dat de Belgen ook Belgisch willen kopen, althans in het noorden van het land. Inderdaad, de Vlamingen maar ook de Brusselaars hebben samen bijna alle Zweedse wagens die in Gent werden geassembleerd gekocht.  In het zuiden heeft de Citroën C3 de meeste fans met 2.280 verkochte exemplaren van de 5.787 wagens die op ons grondgebied zijn geleverd.

Plug-in hybride 

La voiture préférée des Belges Volvo XC40

Dat Volvo zo goed heeft verkocht, is vooral te danken aan zijn plug-in hybride aandrijving die meer dan een derde van zijn verkoop vertegenwoordigt.

Dankzij de fiscale aftrekbaarheid hebben bedrijven en zelfstandigen zich letterlijk naar dit merk gehaast door sinds januari 2021 4.242 exemplaren te bestellen. Dit type motor maakte dan ook een echte sprong voorwaarts.

De elektrificatie is in optocht 

Het marktaandeel van plug-in hybride voertuigen is gestegen van 7,3% in 2020 naar 11,2% na de eerste 6 maanden van dit jaar. Een mooie progressie die wordt aangevuld met klassieke hybrides en volledig elektrische voertuigen, die beide ook toenemen, om een marktaandeel van bijna 20% voor geëlektrificeerde auto’s te bereiken. Een record.

Diesel kwijnt weg

Ten slotte groeit ook benzine licht tot 53,9% van de markt, maar kent diesel een reële achteruitgang.

De verkoop van dit brandstoftype is serieus gedaald. Hoewel vorig jaar nog goed voor 32,9% van de verkoop van nieuwe auto’s in België, keldert de diesel nu compleet. Hij vertegenwoordigt slechts 25,6% van de aankopen na deze eerste 6 maanden van 2021.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook