Auto-industrie

Duitse Tesla Gigafactory krijgt 1,1 miljard euro subsidie 

Tesla plant verschillende nieuwe accucellenfabrieken. De keuze voor Duitsland voor een Gigafactory is niet toevallig, want daar zwaait de overheid met 1,1 miljard euro aan subsidies. Daar zegt Elon Musk geen neen tegen.

Geschreven door Alain De Jong | 09/09/2021

De sterk groeiende markt van elektrische wagens zorgt ook voor een grotere nood aan batterijen voor de aandrijving van deze voertuigen. Om de toevoer ervan te verzekeren nemen verschillende constructeurs de productie van de accu’s daarom zelf in handen. Ze bouwen daarvoor specifieke fabrieken met voldoende capaciteit zodat er ook voor andere merken of voor andere toepassingen geproduceerd kan worden.

Op dit terrein laat Tesla zich niet onbetuigd met naast de Gigafactory in Nevada (VS) ook plannen voor andere productie-eenheden op andere locaties en op andere continenten. Europa staat daarbij boven het prioriteitenlijstje gezien de aangekondigde energietransitie die het einde van de verbrandingsmotor inluidt tegen 2035 op het Oude Continent.

Gigafactory in Berlijn

De Europese Gigafactory voor de productie van accu’s is door Tesla voorzien in het Duitse Grünheide nabij Berlijn. En daarvoor was een flinke motivatie aanwezig, zo blijkt nu. Volgens de Duitse krant Der Tagesspiegel geeft de Duitse overheid een subsidie van maar liefst 1,1 miljard euro voor de realisatie van deze accucellenfabriek in die regio. Dit geld komt uit een portefeuille van in totaal 2,9 miljard euro die de Duitse regering heeft voorzien voor de ondersteuning van accuprojecten.

Over de financiering van de Duitse Tesla Gigafactory zou er al een akkoord zijn, er moet nog enkel een finale goedkeuring voor de bouwwerken komen. Het hele project zou een investering van ongeveer 5 miljard euro vereisen en zou naar verwachting zo’n 2.000 banen scheppen.

Ook voor assemblage Model Y
Tesla Model Y

In deze fabriek zal Tesla ook de Model Y produceren, een elektrische crossover die specifiek voor de Europese markt werd ontwikkeld en voor de verdere doorbraak van het merk en de elektrische wagens op ons continent moet zorgen. Door de bouwperikelen van deze site liep de productieplanning vertraging op, maar volgens recente mededelingen van Tesla zou de assemblage toch nog dit jaar van start kunnen gaan.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook