Auto-industrie

Het einde van de manuele versnellingsbak is nabij… om verschillende redenen

Geschreven door Joris Bosseloo | 06/06/2021

Volgens Automotive News Canada is de manuele versnellingsbak op sterven na dood. Niet omdat mensen niet meer willen schakelen, wel omwille van de verschillende elektronische veiligheidssystemen waar moderne auto’s over beschikken. Al is dat niet de enige factor.

Het noodstopsysteem zou de hoofdreden zijn voor de verdwijning van de handgeschakelde versnellingsbak, aldus . Concreter: veel bestuurders kunnen volgens dit medium niet voldoende met het koppelingspedaal overweg, wat op cruciale momenten zware gevolgen kan hebben. Zo riskeert de motor van de auto stil te vallen waardoor bepaalde systemen niet meer werken.

Met een automaat heb je zulke problemen niet. Bovendien werden er de afgelopen jaren flinke sprongen gemaakt wat de technologie rond zelfschakelende transmissies betreft: ze wisselen sneller dan je zelf kan van verzet én zorgen in de regel voor een lager brandstofverbruik. Er zijn nog wel constructeurs die, zelfs in het premiumsegment, een manuele bak als standaard aanbieden (zoals in de laatste , waarvan je ons testverslag kan lezen) maar dat is bij sportwagens vooral om puristen te plezieren.

De doodsteek door EV’s

Een andere factor is de opkomst van de elektrische auto, die handgeschakelde versnellingsbakken al helemaal overbodig maakt. Reken er dus maar op dat “in de pot roeren” in een niet zo verre toekomst pure nostalgie zal zijn.

Trefwoorden

Lees ook