Auto-industrie

Waar komen batterijen voor elektrische auto’s vandaan?

Geschreven door Nicolas Joannès | 10/12/2020

Als we nagaan waar ter wereld de grootste leveranciers van batterijen voor elektrische auto’s zich bevinden, stellen we vast dat Azië koploper is en dat Europa duidelijk achterop hinkt. Een overzicht.

Wat de productie van accucellen betreft, zijn China en Zuid-Korea ontegenzeggelijk de belangrijkste spelers. Kijken we naar de productie van de batterijen zelf, wordt Japan aan deze top 3 toegevoegd. Veel autofabrikanten winkelen dan ook bij lokale leveranciers, zoals CATL, BYD, OptimumNano, LG Chem, Panasonic of Samsung SDI.

Made in Sweden

In Europa is de activiteit rond de productie van batterijen veel kleiner. Dat gebeurt weliswaar in landen als Duitsland en Frankrijk, maar de kloof met Azië blijft jammer genoeg groot. Alleen het Zweedse Northvolt doet het goed en rijft zelfs bestellingen van BMW en Volkswagen binnen.

Moet wel gezegd dat er in Europa inmiddels dochterondernemingen van Chinese groepen werden opgericht. Die vallen dus niet onder Europees bestuur, maar worden tenminste lokaal geproduceerd, met minder transport en dus minder vervuiling als gevolg.

Bron:

Trefwoorden

Lees ook