Autotests

TEST Kia Stinger GT: wat nu met BMW? (+VIDEO)

Deze eerste “premium Kia” zorgt meer dan ooit voor een verrassing want hij zet zelfs de meest doorwinterde BMW-adepten aan het denken! Onze eerste test is dan ook bijzonder beloftevol…

Maxime Pasture | Gepubliceerd op 6 sep. 2017 | Leestijd: 13 min

Soms is het als autojournalist moeilijk om aan een testverslag te beginnen omdat de nieuwigheden vaag en soms ook weinig zinvol zijn. Deze Stinger tapt duidelijk uit een ander vaatje: moeten we beginnen met de rijervaring, de revolutie die een volumemerk als Kia veroorzaakt omdat hij zich vernieuwend positioneert tegenover de Audi A5 of de BMW 4 reeks Gran Coupé, of beginnen we met de bijzondere vormgeving? We kiezen voor de klassieke aanpak en starten met het laatste. Deze nieuweling oogt bijzonder elegant en heeft ook lange, vloeiende lijnen zoals we dat van Duitse premiumspelers gewend zijn. Deze vormen passen de Koreaan als gegoten.

Het geheel oogt evenwichtig en coherent en het ontbreekt hem niet aan originele details zoals bijvoorbeeld de achterlichten die doorlopen in de spatborden. De blikken van bestuurders die ons in de buurt van Frankfurt met deze Kia zien rijden, spreken boekdelen. Deze Kia Stinger valt op en je kan haast de gadachten lezen: “Wat is dat voor een elegante auto die duidelijk het verschil maakt met de massa?”. Ik dacht zelfs even dat de passagier van een BMW 7-reeks me ging vragen om te stoppen zodat hij een foto kon maken! Ik denk dat Kia het bij het rechte eind heeft door voor een opvallend koetswerk te kiezen dat nooit “te” is. Het blijft klassiek maar de Stinger is allerminst een grijze muis. Dit is een bijzonder geslaagde start!

Advertentie – lees hieronder verder

Het zit meteen goed

Net zoals bij een andere ontmoeting is de eerste indruk van een auto erg belangrijk en vanaf het moment dat ik aan het stuur van de Stinger zit, voel ik meteen een klik. De deuren vallen dicht zoals het hoort, de geur, de sfeer, de elegante afwerking binnenin, de materiaalkeuze, de zithouding… het plaatje klopt helemaal en na een kleine vijftig meter zeg ik binnensmonds “wauw”… hoewel ik alleen in de wagen zit. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat Kia me een topversie heeft toevertrouwd. Onder de motorkap spint de 3,3 liter V6-motor van 370 pk die zijn vermogen over de vier wielen verdeelt. Het interieur is afgewerkt met Nappa-leer en alcantara op de raamlijsten… Toegegeven, dit is allemaal niet standaard maar het maakt wel een wereld van verschil!

De basisversie wordt aangedreven door een 2.2 CRDi dieselmotor met 200 pk. Dat is goed nieuws voor veelrijders en we gaan er van uit dat dit een prima combinatie zal zijn, hoewel het rijgevoel met die zelfontbrander minder exclusief zal zijn. Er wordt overigens ook een tweeliter turbo benzinemotor (255 pk) verwacht.

Bijzonder aangenaam

Bij het wegrijden wordt altijd de “Comfort” modus ingeschakeld. In die rijstand roffelt de motor rustig en discreet, de demping is stug maar blijft comfortabel, ondanks de 19-duimsvelgen onder de testwagen. De basisversie komt met 17-duimsvelgen. Deze comfort stand maakt de wagen efficiënt en hij is bijzonder aangenaam om mee te rijden. De elektrische stuurbekrachtiging blijkt bovendien erg nauwkeurig en de voortrein stuurt even scherp als die van een BMW 4-reeks Gran Coupé. Dat is meteen ook de gedoodverfde concurrent voor de Stinger, hoewel de Koreaan bijna 20 cm langer is. Kia ziet echter enkel in de eerder genoemde Beemer en de Audi S Sportback volwaardige concurrenten voor zijn jongste creatie. De eerste wordt verkocht voor € 58.000 (met 4×4) en de tweede betaal je € 63.500. Hoewel de Kia met 370 pk meer vermogen levert dan de BMW (325 pk) en de Audi (345 pk), is de Stinger goedkoper met een prijskaartje van € 54.000 voor een auto met een erg volledige uitrusting. Geen onlogische keuze want je moet wat te bieden hebben, wil je dergelijke iconen aanvallen! De minder krachtige versies van de Stinger heb je al vanaf € 45.700 (benzine) of € 46.000 (diesel).

Keerzijde van de coupé

Jammer genoeg kan de Koreaan zijn extra lengte niet meteen vertalen in een ruimer interieur vergeleken met zijn rivalen. Achterin zit de grotere medemens (1,90 m) al snel met zijn kruin tegen het plafond. De hoofdsteun komt dan ter hoogte van je nek en je moet ook je voeten naar achter zetten omdat ze niet onder de voorstolen schuiven want die zijn (te) laag gemonteerd. De bestuurder zit overigens 4,5 cm langer dan in een Optima. Ook de vijfde passagier kan niet echt rekenen op een aangename zit, zelfs voor een kind is de centrale zit ondermaats! Kortom, de Stinger is prima voor een gezin met twee jonge kinderen maar dan moet je wel rekening houden dat je van wagen moet wisselen als ze opgroeien of wanneer aan gezinsuitbreiding wordt gedacht. De koffer slikt 406 tot 1.114 liter en ook dat is niet ongewoon, de grote kofferklep is wel handig.

Echt indrukwekkend

Tijd om koers te zetten naar het Hinterland van Frankfurt om vast te stellen of de (uitstekende) eerste indruk wordt bevestigd. Tot aan de snelweg verloopt alles uitstekend want ik voel me één met auto alsof ik er al jaren mee rij! De Stinger geeft bijzonder feel feedback aan zijn bestuurder en er is geen enkel elektronisch rijhulpmiddel of veiligheidssysteem dat de pret vroegtijdig drukt. En toch beschikt hij over de jongste innovaties op dat vlak (ik bespaar u de lijst want ik zou er twee pagina’s mee kunnen vullen) en ook op technologisch vlak hoeft hij niet onder te doen voor de Duitse concurrentie. Wel in tegendeel, want deze systemen werken voor de verandering niet te opdringerig! De motor en de uitstekende achttrapsautomaat kwijten zich ook prima van hun taak. Kortom, geen slecht woord.

Eens op de Autobahn waardeer ik de werkingsstilte bij constante snelheden en de klank van de V6 bi-turbo bij het accelereren. En, geloof me, het gaat vooruit! Bij het eerste stuk zonder snelheidsbeperking geeft de snelheidsmeter binnen de kortste keren 250 km/u aan. Motor en versnellingsbak zijn duidelijk goedgekeurd! Ik zou overdrijven, mocht ik stellen dat de Stinger de meest stabiele auto zou zijn bij snelheden boven de 200 km/u. Maar hij geeft wel bijzonder veel vertrouwen, al blijft een BMW M550i (waarmee ik de dag ervoor vergelijkbare snelheden reed, vandaar de vergelijking) nog onverstoorbaarder.

Het beste moet nog komen want er stond ons ook nog een heuvelachtig parcours te wachten om de kwaliteiten van deze nieuwe Kia nog meer in de verf te zetten. Op dat ogenblik schoot het me weer te binnen dat Kia me eerder had uitgenodigd om de Stinger op de Nordschleife te testen. Ik moest passen wat het viel in de week van de 24 uren van le Mans maar ik bedacht me toen wel dat een dergelijke test toch wel van enig lef getuigde!

Na dit (te) korte heuvelachtige stuk, zie ik enkele rondjes “groene hel” plots wel zitten! De Stinger zou er geen slecht figuur slaan. In de Sport modus wordt de demping iets stugger (maar niet te hard), net als de stuurbekrachtiging en ook de motor klink iets nadrukkelijker en dat is een bijzonder aangename ervaring. Ook het gaspedaal reageert alerter… In deze modus transformeert de Stinger van een sportieve gezinswagen naar een echte sportieveling! De vooras reageert bijzonder alert en de achteras helpt efficiënt mee. Wanneer je vervolgens gaat accelereren, veert de achterkant een beetje in, net als bij aan achterwielaandrijver. Behalve in Engeland beschikken alle Stinger 3.3 V6 Bi-turbo’s over vierwielaandrijving. De afstelling van deze aandrijving in combinatie met de uitstekende gewichtsverdeling zorgt voor evenveel rijplezier als bij een achterwielaandrijver. En dit komt uit de mond van een absoluut achterwielaandrijver-adept!

Tot slot nog een woordje over de remmen die niet alleen krachtig zijn maar ook over voldoende uithoudingsvermogen beschikken bij een erg sportieve rijstijl. Bedankt, Brembo! Om terug te komen op onze vraag aan het begin van dit stuk, het spreekt voor zich dat BMW een veel sterker imago heeft dan Kia. Maar, imago is vergankelijk. Kijk maar naar Lancia in de jaren zeventig, dat toen veel sterker stond dan pakweg Audi. Minder dan een kwarteeuw later zag de realiteit er totaal anders uit! Kia heeft nog een lange weg te gaan, maar BMW moet allerminst op zijn lauweren rusten…

Besluit

Wat een revelatie! We hadden nooit gedacht dat het wegkopen van de hoofddesigner bij Audi en de belangrijkste ingenieur bij BMW M een dergelijk indrukwekkend resultaat zou opleveren. Deze Stinger kan voor een bloedbad zorgen!


+

Rijplezier

Bijzonder aangenaam interieur

Prima tandem van motor en versnellingsbak

Elegant en origineel design

Ruimte achterin

Waarom geen achterwielaangedreven versie (omwille van de prijs en het verbruik)?

De Kia Stinger GT in cijfers

Motor : V6 biturbobenzine, 3.342cc; 370pk bij 6.000tr/min; 510Nm tussen 1.300 en 4.500tr/min

Aandrijving : vierwielaandrijving

Versnellingsbak : 8-trapsautomaat

L/b/h (mm) : 4.830/1.870/1.400

Leeggewicht (kg): 1.800 (geschat)

Koffervolume (l) : 406/1.114

Tankinhoud (l) : NB

0 – 100 km/u (sec.) : 4,9

Prijs : € 54.000 BTWi

Vermogen : 370 pk

Topsnelheid : 270 km/u

Gem. verbruik : 9,9 l/100km

CO2 : 225 g/km

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon