Autosport

Red Bull-piloten racen … achterwaarts

Voor een promotiefilmpje reden F1-piloten Max Verstappen en Yuki Tsunoda op het circuit van Zandvoort achter het stuur van een oude DAF. Wat er bijzonder was aan deze wedstrijd? Dat ze achteruitreden.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 06/09/2022 | Leestijd: 2 min

Voor de jonge lezers die het tijdperk niet meegemaakt hebben: DAF is een automerk dat tussen 1958 en 1980 gebouwd werd in Nederland. Bijzonder was dat de auto’s uitgerust waren met een continu variabele Variomatic-transmissie.

Met een centrifugaalkoppeling en twee conische poelies verbonden door een V-riem, maakte het systeem een lineaire werking mogelijk. Een verbazingwekkend detail was dat de auto zowel vooruit als achteruit even snel kon rijden.

Advertentie – lees hieronder verder

Spectaculaire wedstrijden

Pas facile, le circuit de Zandvoort à l’envers !

Dit opmerkelijke kenmerk ontsnapte niet aan de aandacht van vele Nederlandse liefhebbers. Zo werden eind jaren zeventig zelfs races georganiseerd op het circuit van Zandvoort waarin auto’s achterwaarts reden. Ook al namen er nog andere merken dan DAF deel, het waren vooral deze kleine Nederlandse auto’s die sterk voor de dag kwamen. 120 km/u rijden achteruit, het blijft een hachelijke onderneming.

Piloten met vleugels?

Pas facile, le circuit de Zandvoort à l’envers !

In een promotiefilmpje getiteld ‘Red Bull Reverse’ bracht het Oostenrijkse frisdrankmerk F1-piloten Max Verstappen (Red Bull) en Yuki Tsunoda (AlphaTauri) samen voor een gelijkaardige race op Zandvoort. Voor de veiligheid van de twee racepiloten werden de auto’s uitgerust met een rolkooi.

Ondanks hun talent waren ze allebei verrast hoe moeilijk het is om snel achteruit te rijden. In dit ludieke duel ontdekten de twee piloten de opmerkelijke capaciteiten van de kleine DAF, een auto die vandaag een beetje in de vergeethoek is geraakt.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie