Oldtimers

5 oude auto’s die een elektrische aandrijving verdienen

Er wacht elektrische wagens ongetwijfeld een mooie toekomst. Daarvan kunnen zelfs sommige oldtimers genieten als ze een groene aandrijving aangemeten krijgen. Verscheidene bedrijven bieden intussen zo’n elektrische transformatie aan. Hier vind je een lijstje van 5 modellen die bijzonder geschikt zijn om ook aan de stekker te hangen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 05/11/2020 | Leestijd: 3 min

Ruim aanbod

Het aantal bedrijven dat de ombouw van oldtimers met een elektrische aandrijving aanbiedt groeit gestaag. Er zijn Ian-Motion en Retrofuture in Frankrijk, maar ook Emobe in België. Zelfs Aston Martin springt op de boot met zijn programma Heritage EV. De trein is dus echt vertrokken. Toch is dit geen project voor de klusser om zelf even uit te voeren, want de inbouw van een elektrische aandrijving is specialistenwerk aangezien het elektrische circuit deels onder hoogspanning staat.

Voor- en nadelen

De plaatsing door een professional is ook essentieel voor de homologatie die noodzakelijk is om het voertuig in het verkeer te brengen. En je mag evenmin je wagen transformeren in een Tesla met een retrolook, want het vermogen moet ongeveer overeenstemmen met dat van de originele versie met verbrandingsmotor. Logisch, want met het extra gewicht van de batterijen, moet de wegligging nog steeds op peil blijven. Deze aanpak laat je weliswaar toe opnieuw zonder beperken overal rond te rijden, maar toch zijn er enkele nadelen aan deze opbouw verbonden, zoals het ruimteverlies door de plaatsing van de batterijen of het beperkte rijbereik dat zelden toelaat meer dan 1.000 km per dag af te leggen. Met dit in het achterhoofd selecteerden we 5 fraaie wagen die geschikt zijn voor een elektrische ombouw.

Advertentie – lees hieronder verder

DeLorean DMC-12

DeLorean

De DeLorean DMC-12 is zonder twijfel de meest geschikte kandidaat. De ster uit “Back to the Futur” is gewoon voorbestemd om deze reis door te tijd te maken. De V6 PRV van Peugeot-Renault-Volvo-origine ruimt plaats voor een elektromotor, waarmee nog steeds een behoorlijke topsnelheid van 88 mph (141 km/u) mogelijk is.

Citroën BX

BX

De karaktervolle Citroën BX kan ook in een EV getransformeerd worden. Een troef: de BX is niet zeer populair en dus makkelijk te vinden op de tweedehandsmarkt voor een prikje. Als bovendien de sferische ophanging blijft behouden, zal de wegligging nog steeds voortreffelijk zijn.

Mazda RX-8

RX-8

Sommigen vinden het heiligschennis om de wankelmotor van de Mazda te vervangen door een elektromotor. En toch is ook dit een verleidelijke cocktail die perfect past bij de originaliteit van deze wagen. Bovendien heeft de RX-8, de enige uit dit lijstje die niet als oldtimer te boek staat,  zo extra pit in de lage toeren.

Mercedes-Benz G

G

De grote, zware en gulzige Mercedes G, die in 1979 op de markt kwam, zou veel baat hebben bij een elektrische aandrijving, al was het maar om toegang te krijgen tot de lage-emissiezones. De uitdaging: een voldoende grote batterij voorzien om een correct rijbereik te behouden. Noteer dat Arnold Schwarzenegger reeds in een elektrische Mercedes-Benz G rijdt.

Mini Cooper

Ian Motion Mini

Mini lanceerde intussen zijn eerste 100% elektrische wagen, maar niets gaat boven het originele model met dit type aandrijving. Het Franse bedrijf Ian-Motion biedt deze transformatie aan. Met een batterij van 18 kWh kan het voertuig 120 tot 150 km afleggen, wat meer dan behoorlijk is. En ook de prijs blijft schappelijk: 29.000 euro.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie